Σε τρία κομμάτια η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα σκληρά μέτρα

0

Στον ΣΥΡΙΖΑ , τόσο οι βουλευτές όσο και τα επιτελεία της κυβέρνησης και του κόμματος θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των πολιτών προκειμένου να χαράξουν την στρατηγική της επόμενης μέρας από το Eurogroup της 9ης Μαΐου. Μετά την προειδοποιητική βολή του αγροτοσυνδικαλιστή Β. Μπούτα στην Βουλή για το ασφαλιστικό που δήλωσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα λόγω των σκληρών μέτρων, οι αντιδράσεις πολιτών στην Θεσσαλονίκη κατά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, προκάλεσαν προβληματισμό και ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως – τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση – επικρατούν τρείς τάσεις για το θέμα της διαπραγμάτευσης:

1η τάση: Συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάση θυσία

Μία σημαντική ομάδα κυβερνητικών στελεχών καλλιεργούν την άποψη ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πάση θυσία με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για την διευθέτηση του χρέους. Ήδη με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών – όπως του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου- καλλιεργείται η άποψη ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση δεσμευτεί για μέτρα το 2018 αυτά δεν θα εφαρμοστούν αφού θα προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Στην τάση αυτή ανήκουν σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Χουλιαράκης, ο Ν. Παππάς, ο Γ. Κατρούγκαλος αλλά και ο Γ. Μπαλάφας καθώς και ο Π. Κουρουμπλής.

2η τάση: Σύγκρουση και εκλογές εάν δεν γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα

Η δεύτερη τάση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος είναι όσοι υποστηρίζουν ότι ένα οι δανειστές επιμείνουν στην άποψή τους για νομοθέτηση των περικοπών από μισθούς και συντάξεις το 2018 τότε υπάρχει η επιλογή της κάλπης για να αποφασίσει ο λαός, είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές. Με την άποψη αυτή φέρεται ότι συντάσσονται ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Π. Σκουρλέτης, ο Θ. Δρίτσας και βουλευτές όπως ο Σ. Παπαδόπουλος και ο Ν. Σεβαστάκης καθώς και ο γραμματέας της ΚΕ Π. Ρήγας

3η τάση: Μετωπική και εκλογές σε κάθε περίπτωση

Στην λογική της διαφυγής μέσω εκλογών άμεσα έχουν συνταχθεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης η ομάδα των 53 στην οποία ανήκουν οι Π. Λάμπρου, η Αν. Καββαδία, η Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο Γ. Καραγιαννίδης, ο Μ. Μπαλαούρας κ.α Η τάση των 53 + έχει εξ αρχής εκφράσει την πρόταση να προκηρύξει η κυβέρνηση εκλογές και να μην αναλάβει την ευθύνη να ..περάσει τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές. 

Share.

Comments are closed.