Ψυχρολουσία Eurogroup: Ψηφίστε τώρα τα μέτρα των 5,4 δισ συν 3,6 δισ επιπλέον

0

Για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και η συμφωνίας σε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη απαραίτητος όρος είναι να συμφωνηθούν επιπλέον προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ). 

Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τρίωρης συνεδρίασης στο Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αφορούσε την Ελλάδα.

«Έγινε ουσιαστική πρόοδος, μειώθηκαν τα ανοιχτά θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό, η φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ξεκαθαρίσαμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχει αποφασιστεί πώς θα νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα – ίσως στο επόμενο Eurogroup», σημείωσε.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και υπογράμμισε ότι ο έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε να εργαστεί τις επόμενες ημέρες στην κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε, αν υπάρχει συμφωνία και για τα ανοιχτά θέματα και για τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων, τότε θα γίνει νέο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη. «Δεν είναι σίγουρο ακόμη», συμπλήρωσε και είπε ακόμη ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος, αποκλείοντας ονομαστικό κούρεμα και προκρίνοντας τις ωριμάνσεις στις λήξεις των ομολόγων και την περίοδο χάριτος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και πως πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων. Όπως πρόσθεσε, «ζήτησα από την ομάδα μου να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ωστόσο πως στενεύει η ρευστότητα της Ελλάδας καθώς έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προληπτικών μέτρων. Ο ESM συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά σε ορίζοντα 2 ετών χρειάζονται προληπτικά μέτρα», τόνισε.

«Ο ESM με τους άλλους θεσμούς συνεχίζει να εργάζεται σκληρά στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», σημείωσε ενώ πρόσθεσε πως για το ελληνικό χρέος εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης

O Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι υπήρξε ομαλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους και πλησιάζουμε σε μια θετική λύση για την Ελλάδα, «Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Επίτροπος σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. «Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, κάτι που εξαρχής αποτελεί στόχο μας», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη για έκτακτα μέτρα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδο στις συζητήσεις για την Ελλάδα και κυρίως σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια. «Είναι ορατή μια έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών», τόνισε ο Κερέ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε στο Twitter ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ότι θα συζητηθούν και τα πρόσθετα μέτρα ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner