Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος

0

Στις 17 Απριλίου του 2012 σβήνει η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου.

Γεννημένος στα Τρίκαλα, στις 2 Απριλίου του 1948 μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του. Τον πατέρα του, τον γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε ότι είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο, έως που ήρθε ένα γράμμα να τον ενημερώσει ότι ζούσε στη Ρουμανία.

Ο μεγάλος μουσικός δούλευε τα καλοκαίρια ως σερβιτόρος, ή αργότερα στις κορδέλες κοπής ξύλων για να βοηθήσει την οικογένειά του. Μετά την Γ’ Γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα για να ζήσει με ένα θείο του και μένει στην οδό Αχαρνών.

Προτού τελειώσει το Γυμνάσιο ξεκίνησε το τραγούδι. Όταν τελείωνε το Γυμνάσιο, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ακούγοντάς τον να τραγουδάει σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, τον παρότρυνε να επισκεφτεί τη Δισκογραφική Εταιρία “Κολούμπια”. Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα με τον οποίο αργότερα θα δουλέψει στα “Ξημερώματα“. Ο Ζαμπέτας ήταν ο μεγάλος δάσκαλος και ο δεύτερος πατέρας για τον λαϊκό τραγουδιστή.
Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι που με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι” είχε πει ο Δ. Μητροπάνος.

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί σε μια σειρά Συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρώτος 45άρης δίσκος με το τραγούδι “Θεσσαλονίκη” ηχογραφείται το 1967. Πριν από αυτό είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού “Χαμένη Πασχαλιά” το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Η συνέχεια της πορείας του ήταν λαμπρή. Συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς συνθέτες, ποιητές στιχουργούς και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μάνος Ελευθερίου, η Πετρή Σαλπέα, η Δήμητρα Γαλάνη, η Τζούλια Σουγλάκου καθώς και με τους Γιώργο Κατσαρό και Γιώργο Χατζηνάσιο.

Συνεργάστηκε επιπλέον με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο κ.ά.

Ρόζα – Δημήτρης – Μητροπάνος


Σ αναζητώ στη Σαλονικη – Μητροπάνος

Σβήσε το φεγγάρι-Δημήτρης Μητροπάνος

Σ’ Αγαπω Σαν Αμαρτια – Δημητρης Μητροπανος

Share.

Comments are closed.