Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα λέει η Λαγκάρντ – Παρέμβαση Τζακ Λιου

0

Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως και άλλους παράγοντες των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, στην Ουάσιγκτον.

Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Έχουν ήδη κάνει πολλά (οι Έλληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

Ο Λιου ανέφερε ότι όλες οι πλευρές τον διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο στόχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο», συμπλήρωσε όμως, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθητικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να «βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».

Ο Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της λύσης

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα».

Share.

Comments are closed.