Categories: Διάφορα

Διέγραψε ολόκληρη την εταιρία του για πάντα με μια λανθασμένη γραμμή κώδικα

Πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει μια λάθος γραμμή κώδικα σε μια εταιρία; Η ιστορία του Marco Marsala αποδεικνύει πως στον προγραμματισμό, ακόμα και μια κακή εντολή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πριν πατήσει το «Enter» ο ιδιοκτήτης της εταιρίας web hosting έβλεπε την εταιρία του να λειτουργεί κανονικά. Μετά από το πάτημα του κουμπιού, όλα καταστράφηκαν. Εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας μπροστά στα μάτια του, με τον άτυχο άνδρα να μην ξέρει τι να κάνει.

Γράφοντας μια εντολή, η οποία θα διέγραφε κάποια στοιχεία από τους server της εταιρίας, ο κ. Marsala δεν περίμενε πως θα… διέλυε τα πάντα. Ο απρόσεκτος χειρισμός του όμως, από ο,τι φαίνεται, έβαλε λουκέτο στην εταιρία του γιατί πολύ απλά διέγραψε και το παραμικρό στοιχείο. Τόσο η ίδια η εταιρία, όσο και οι ιστοσελίδες που διαχειριζόταν για τους πελάτες του, διεγράφησαν για πάντα.

Προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, ο άνδρας απευθύνθηκε σε ένα φόρουμ ειδικών στους servers, εξηγώντας τους πως κατά λάθος χρησιμοποίησε την καταστροφική εντολή στους υπολογιστές του. Η απάντηση που πήρε ήταν η χειρότερη δυνατή. Με αυτή τη λάθος γραμμή κώδικα, όχι μόνο κατάφερε να διαγράψει κάθε δεδομένο που υπήρχε, αλλά δεν άφησε και περιθώριο ανάκτησης των δεδομένων. «Λυπάμαι, αλλά η εταιρία σου είναι πλέον νεκρή» του απάντησε χαρακτηριστικά ένας από το φόρουμ.

«Θα έπρεπε πρώτα να διασφαλίσεις τα δεδομένα των πελατών σου, πριν τα βομβαρδίσεις» του είπε ένας άλλος, για να συμπληρώσει πως «δεν μπορώ να σκεφτώ πόσα λάθη μπορεί να έχουν γίνει, ώστε να καταφέρει κανείς να διαγράψει κανείς όλους τους server του, μαζί με τα back-up του».

Όπως εξηγεί ο Independent, ο κώδικας ήταν ο «rm -rf», ο οποίος έχει προγραμματιστεί ώστε να διαγράφει οτιδήποτε του πουν. Το «rm» δίνει εντολή κατάργησης όλων των δεδομένων, ενώ το «f» συμβολίζει το «force», δηλαδή την άμεση διαγραφή στοιχείων, χωρίς την εμφάνιση προειδοποιήσεων. Η απροσεξία, η άγνοια, αλλά και η βιασύνη, φαίνεται πως «έφαγαν» τον άτυχο άνδρα.

Μάλιστα, στους κύκλους των προγραμματιστών, ο συγκεκριμένος κώδικας αποτελεί inside joke, για τις ολοκληρωτικά καταστροφικές τους ιδιότητες. Κάτι που φαίνεται πως αγνοούσε παντελώς ο κ. Marsala. Το λάθος του ήταν πως δεν όρισε κάποια συγκεκριμένη περιοχή «προς διαγραφή» και έτσι η εντολή διέγραψε τα πάντα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Andrew Griffin του toy Independent με τίτλο «Man accidentally ‘deletes his entire company’ with one line of bad code» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

H Σύσκεψη των Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε., Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/11/2024, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε., σύσκεψη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να συζητηθεί…

28 λεπτά ago

Aυτοψία του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο Σταύρος Κώτσης

Με στόχο την άμεση δρομολόγηση παρεμβάσεων αποκατάστασης του χώρου στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο «Σταύρος…

8 ώρες ago

Χάρης Δούκας: Απαιτούνται ολιστικές λύσεις και μεγαλύτερη συνεργασία για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο»…

8 ώρες ago

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) :Ανακοίνωση για την 51 επέτειος της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείο το 1973

17 Νοεμβρίου 2024. 51 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ο αγώνας…

12 ώρες ago

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ): Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, η μεγάλη εξέγερση των νέων του Νοέμβρη

51 χρόνια μετά, τιμούμε και κυρίως κρατάμε ζωντανές στη μνήμη τις μέρες αυτές που συγκλόνισαν…

12 ώρες ago