Φωνές από τον καλλιτεχνικό κόσμο για παραίτηση Μπαλτά

0

Μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου ζητούν εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Παναγιώτη Δούρου.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν χθες, Τετάρτη, οι καλλιτέχνες, κατά τη δεύτερη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σφενδόνη, γιατί -όπως είπαν- τους θεωρούν «υπαίτιους της ελεεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτισμός στη χώρα μας».

Παρότι υπήρχε μικρότερη συμμετοχή από την πρώτη τους συνάντηση, οι καλλιτέχνες κατέθεσαν απόψεις για τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει το Φεστιβάλ Αθηνών και τόνισαν ότι «οι χειρισμοί του υπουργού Αρ. Μπαλτά έχουν εξαντλήσει τις λιγοστές αντοχές του τοπίου του πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα και μας έχουν καταστήσει αντικείμενο χλεύης διεθνώς».

Στην ανοιχτή πρόσκληση ανταποκρίθηκε και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «ν’ ανοίξει ο διάλογος των καλλιτεχνών για το Φεστιβάλ και τον Πολιτισμό που θέλουμε» και σημείωσε ότι αυτός είναι και ένας από τους άμεσους στόχους του για τη διοργάνωση:

«Δουλειά δικιά μου δεν είναι να αποκαθηλώσουμε τους προηγούμενους, είτε λέγονται Φαμπρ είτε Λούκος, αλλά να κρατάμε τα καλά και να συνεχίζουμε» είπε ο ίδιος. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟ έδωσε εντολή να αποπληρωθούν στους καλλιτέχνες τα χρωστούμενα από την περσινή διοργάνωση, σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως προτεραιότητά του τώρα είναι να κλείσει τις συμφωνίες με τους θιάσους, για να αρχίσουν οι ηθοποιοί τις πρόβες τους, σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

«Για να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα, χρειάζεται χρόνος κι εγώ καλούμαι να το κάνω μέσα σε δέκα μέρες» σχολίασε. Ορισμένοι καλλιτέχνες στις παρεμβάσεις τους τόνισαν πως τώρα είναι η στιγμή να υποστηρίξουν όλοι τον νέο διευθυντή, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το Φεστιβάλ, ενώ κάποιοι έθεσαν θέμα προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από το 2017 και μετά.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην σταλεί απαντητική επιστολή στον Γιαν Φαμπρ για το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο (9/4).

Υπάρχει έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής

Σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβαν εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου για την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας Δημήτρης Καρατζιάς δήλωσε πως ήταν ομόφωνη και πως παρατηρείται «έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής».

«Και μόνο η τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών είναι ένας πολύ καλός λόγος για να παραιτηθεί οποιοσδήποτε υπουργός κινηθεί κατά αυτόν τον τρόπο», ανέφερε βάζοντας ξανά στο τραπέζι της συζήτησης το πρόβλημα της ανεργίας των ελλήνων ηθοποιών.

«Στο Βέλγιο εάν είσαι άνεργος παίρνεις μεγάλα χρηματικά ποσά και επιδοτήσεις από το κράτος. Οι ομάδες που ξεχωρίζουν το χρόνο παίρνουν επιδοτήσεις για να ανοίξουν το δικό τους χώρο οπότε καταλαβαίνετε για τι παιδεία μιλάμε. Γι’ αυτό και ο Φαμπρ λέει ότι το Φεστιβάλ δεν είναι ένα μέσο επιχορηγήσεων, γιατί δεν το έχει ανάγκη στο Βέλγιο. Εδώ όμως τα ποσοστά ανεργίας είναι εξαιρετικά υψηλά και ορισμένοι θα καταφέρουν να δουλέψουν μέσα από το Φεστιβάλ Αθηνών», σημείωσε.

Μιλώντας για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, είπε πως αν μη τι άλλο είναι «δικός μας άνθρωπος, ξέρει τα προβλήματα του χώρου και τα προβλήματα της Ελλάδας. Ξέρει όσα περνούν οι καλλιτέχνες. Θα έπρεπε από την αρχή να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Και όταν λέω δικός μας, εννοώ ένας ο οποίος να είναι μέσα από την Ελλάδα και να κατανοεί το πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας. Για μένα ένας τέτοιος άνθρωπος είναι προτιμότερος από κάποιον που δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει εδώ και περιμένει ότι εμείς ως καλλιτέχνες έχουμε τις ίδιες αποδοχές με τους Βέλγους».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση στην Σφενδόνη ήταν οι Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης, Εύα Νάθενα, Νίκος Χατζόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Δημήτρης Αληθεινός, Στέλιος Μάινας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Τάκης Τζαμαργιάς, Αιμιλία Υψηλάντη, Αλεξία Καλτσίκη, Έκτορας Λυγίζος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νανούρης, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τζωρτζάκης, Γιάννης Μαυριτσάκης και Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

Share.

Comments are closed.