Θεατρική αντίσταση στους δανειστές για εσωτερική και μόνο κατανάλωση

0

Μια από τα ίδια με πέρσι ξαναζούμε σε τούτο τον άμοιρο τόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ασταθές τοπίο που λίγο απέχει από το να γίνει εφιαλτικό. Η κυβέρνηση κάνει για άλλη μια φορά περιδίνηση, λόγω της έφεσης στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό, στον οποίο μόνιμα επιδίδεται, την ίδια στιγμή που η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προχθές, ενώπιον του Πορτογάλου ομολόγου του Αντώνιο Κόστα, δήλωσε περήφανα ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα, το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκ. Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας την κατάθεση δύο νομοσχεδίων – ασφαλιστικό και φορολογικό – δήλωσε: «η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη. Έχουμε στόχους από το μνημόνιο, ακούμε τη γνώμη των θεσμών αλλά διατηρούμε το δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα η τελική λέξη να είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση».

Επειδή η κατάθεση των νομοσχεδίων τυπικά προσλαμβάνει την μορφή μονομερούς ενέργειας, και επειδή ταυτόχρονα διέρρευσε το μη προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, υπήρξε αύξουσα ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους «Θεσμούς».

Ωστόσο, τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Των Ιλισίων. Η συνάντηση, εκτός προγράμματος, ωστόσο δεν έχει την δραματικότητα του εκτάκτου γεγονότος. Ούτως ή άλλως ο κ. Τσίπρας έχει την Πέμπτη προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο, ενώ στη συνέχεια στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ, και με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Με την ευκαιρία αυτή μεταβαίνει να συνομιλήσει με τον Ολάντ, τον Ολαντρέου όπως τον αποκαλούσε κάποτε, αφού χρειάζεται πολιτική στήριξη και είναι ο μόνος που μπορεί να του την προσφέρει, την οποία διαπιστώνει ότι δεν απολαμβάνει από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ανέμεναν ευρεία στήριξη από τους ευρωπαίους, μετά την οργίλη αποκάλυψη του περιεχομένου των υποκλοπών και της… υπονόμευσης εκ μέρους του ΔΝΤ. Εξ ου και εξεπλάγησαν δυσάρεστα, συνειδητοποιώντας ότι το γεγονός αποδυνάμωσε την δική τους θέση και αποστασιοποίησε τους εταίρους!

Τι θα γίνει τελικά; Θα πέσουμε στα βράχια; Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί!  Ένα είναι απόλυτα βέβαιο, ότι θα συμβεί ότι ακριβώς έγινε και πέρσι: Θα ξεσηκωθούμε, θα επαναστατήσουμε, θα αγωνιστούμε κλπ και στο τέλος θα υποκύψουμε και θα αποδεχτούμε όλα όσα μας ζητούν οι ξένοι, γιατί δεν έχουμε κάτι να αντιπροτείνουμε. Θυμηθείτε ότι οι περσινοί σκληροί αγώνες τις κυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά» στο τέλος έφεραν τα capital controls. Φέτος να δούμε τι θα φέρουν….

Εκείνο που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς τα 5,4 δις θα φύγουν από τις τσέπες μας και αυτό θα αποκαλείται και περήφανη διαπραγμάτευση!

Share.

Comments are closed.