Ξεκινά από τον Σεπτέμβρη το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές

0

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχοντας ως επίκεντρο τους μαθητές.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα έχει κόστος 412.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, θα ισχύει για δύο σχολικές χρονιές και γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ, ενώ θα έχει διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα και θα βασίζεται στους μαθητές, καθώς δεν θα το σχεδιάζουν μόνο, αλλά και θα το υλοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πιλοτικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης θα συμμετέχουν 36 λύκεια, από την κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, με μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης του λυκείου.

Η ΕΡΤ θα αφιερώνει δύο ώρες του προγράμματός της, για 18 Κυριακές, για την εκπομπή ισάριθμων επεισοδίων, που το καθένα θα είναι αφιερωμένο σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Σε κάθε εκπομπή θα εμπλέκονται δύο σχολεία, ενώ η προετοιμασία και η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών θα γίνεται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, αλλά και ειδικούς του χώρου, π.χ. σκηνοθέτες.

Συνολικά, θα προβληθούν 36 ταινίες μικρού μήκους, διαρκείας 5-7 λεπτών η καθεμία, ενώ σε κάθε εκπομπή θα συμμετέχουν και μια επιτροπή “ειδικών” για κάθε ενότητα που θα παρουσιάζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται να υπάρχει ένας παρουσιαστής-συντονιστής των εκπομπών, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στο προφίλ ενός νέου προσώπου, οικείου στο νεανικό κοινό.

“Θα απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση στα σχολεία, αλλά η τελική επιλογή θα γίνει με κριτήρια, ούτως ώστε να παραχθούν υψηλού επιπέδου εκπομπές. Γι’ αυτό άλλωστε ήρθαμε στην ΕΡΤ”, επεσήμανε στην παρουσίασή του ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου για την διαπολιτισμική εκπαίδευση πολύ σύντομα.

Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες των εκπομπών θα είναι:

 1. Η Ευρώπη σήμερα
 2. Το πολιτικό μας σύστημα – Θεσμοί
 3. Ανθρώπινα δικαιώματα (μετανάστευση-πρόσφυγες), διαφορετικότητα
 4. Βιολογία (ο ανθρώπινος οργανισμός, διατροφή)
 5. Τεχνολογία (θετικά και αρνητικά στοιχεία)
 6. Περιβάλλον και επιστήμη (κλιματική αλλαγή)
 7. Αθλητισμός
 8. Σχολικός εκφοβισμός και δημιουργία ομάδων
 9. Επικοινωνία (κινητά τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
 10. Μουσική
 11. Η γλώσσα μας
 12. Επαγγελματικός προσανατολισμός
 13. Η χρήση των φαρμάκων στην καθημερινότητά μας
 14. Street Art
 15. Εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία
 16. “Φυγή εγκεφάλων” στο εξωτερικό (Brain drain)
 17. Βιβλίο
 18. Σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων

Για “συνθέτη πρωτοβουλία που απαιτεί συνεργεία δυνάμεων” έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ενώ ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής επεσήμανε την ανάγκη να παρουσιαστούν οι μαθητές και τα σχολεία που έχουν να επιδείξουν έργο, με στόχο να τονιστεί ο ρόλος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ‘Αννα Μαυρουδή τόνισε ότι οι νέες γενιές εκπαιδευτικών δίνουν ό,τι καλύτερο έχουν, είτε εξωσχολικά είτε στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη να προσθέτει ότι το πρόγραμμα αποτελεί μία από τις δράσεις της ΕΡΤ για τη νεολαία και το χαρακτήρισε “κολοσσιαίας σημασίας”, επειδή απευθύνεται σε ένα ευαίσθητο ηλικιακά κοινό.

Share.

Comments are closed.