Έγινε το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς

0

Το πρώτο βήμα έγινε. Η «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις», όπως πιθανότατα θα είναι ο τίτλος της Επιτροπής στην οποία είχαν συμφωνήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να διερευνήσεις τις δυνατότητες περαιτέρω συμπόρευσής τους, φτιάχτηκε.

Στόχος, οι …αμοιβαίοι συμβιβασμοί, που θα καταλήξουν σε ένα πόρισμα-εισήγηση, που θα κατατεθεί περί τον Ιούνιο και εν πολλοίς θα αποτελεί το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα και οι κινήσεις, καθώς και οι μεμονωμένες προσωπικότητες που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Αναλυτικά, από τα 31 μέλη της Επιτροπής, τα 16 θα είναι κομματικά στελέχη και τα 15 θεσμικά. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μετέχουν έξι στελέχη, τέσσερα από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δατσέρης, η Λίνα Μενδώνη, ο Νικόλας Κανελλόπουλος και ο Απόστολος Πάνας και δύο από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Άλλα έξι στελέχη θα προέρχονται από το Ποτάμι. Πρόκειται για τους : Δημήτρη Τσιόδρα, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτη Βλάχο (Κίνηση Μπροστά), Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη (Δράση), Γιάννη Μεϊμάρογλου («εκδότης» της διαδικτυακής «Μεταρρύθμισης»)και Βασίλη Καπεταγιάννη (Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη). Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα μετέχει ο Γιάννης Τούντας και από το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου. Στο μεταξύ, δύο θέσεις θα μείνουν κενές, προκειμένου να συμπληρωθούν από εκπροσώπους του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εφόσον αυτό θελήσει να λάβει μέρος στο εγχείρημα, με τους ηγέτες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού όμως να προσπαθούν να αποφύγουν την συνάντηση που ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στους «θεσμικούς» περιλαμβάνονται από καθηγητές πανεπιστημίου και αιρετούς, ως εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επαγγελματίες. Αναλυτικά, στην Επιτροπή θα μετέχουν ο ακαδημαϊκός Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Γιάννης Πούπκος από τη ΓΣΕΕ, ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης και η συνάδελφός του αντιδήμαρχος στον ίδιο δήμο, Μαρία Στρατηγάκη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, ο πρόεδρος της ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, ο Νίκος Διακουλάκης (που μετέχει πάντως και στις Κινήσεις Πολιτών), ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολις), ο Θύμιος Φωτεινός και ο ΓΓ Ένωσης Δήμων Αττικής Μιχάλης Χρηστάκης.

Σκληρή αντίδραση από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

«Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, τη σύνθεση μιας “Επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις”, στην οποία, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, δύο θέσεις παραμένουν κενές για το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών», λένε, θυμίζοντας με νόημα πως «ούτε το ΚΙΝΗΜΑ, ούτε ο Πρόεδρός του εκλήθησαν και συμμετείχαν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, ενώ δεν έχειπραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και η συμφωνημένη συνάντηση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,μετά την ανταλλαγή των μεταξύ τους επιστολών».

Ως εκ τούτου, θεωρούν πως η όλη εξέλιξη, εφόσον οι πληροφορίες είναι αληθείς, υπονομεύει τη σοβαρότητα και τη δεοντολογία που επιβάλλει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και αναιρεί τις δημοκρατικές αρχές από τις οποίες πρέπει εξ’ αρχής να διέπεται.

«Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, οφείλουν να απαντήσουν αν αυτές οι πληροφορίες, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», καταλήγουν στο Κίνημα.

Share.

Comments are closed.