Μάκης Γιομπαζολιάς: Περί Κεντροαριστεράς

0

Πολλά λόγια, λίγες πράξεις και αρκετές παρεξηγήσεις, σε αυτήν την περιβόητη προσπάθεια ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Του χώρου που κάποιοι τον λένε σοσιαλδημοκρατία, κάποιοι άλλοι κέντρο και κάποιοι άλλοι απλώς προοδευτικό χώρο
Ας λύσουμε λοιπόν τις παρεξηγήσεις.

1.- Ο πολιτικός αυτός χώρος λέγεται Κεντροαριστερά. Που σημαίνει αριστεροί με κεντρώο πολιτκοοικονομικό ορθολογισμό ή κεντρώοι με αριστερές κοινωνικές ευαισθησίες. Όταν το Κέντρο ταιριάζει με την Αριστερά, έχουμε πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Τελεία κι παύλα.

2.- Το μπέρδεμα έχει γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Που έχει μικρή ηγετική ομάδα, προερχόμενη από τα απολειφάδια της πρώην ΕΑΡ ( ΚΚΕ εσωτερικού και κάποιους ) από το ΚΚΕ, που απέμειναν στον Συνασπισμό του 5%, προπομπό του σήμερα κυβερνώντος κόμματος.

3.- Το κόμμα αυτό της – κατά το ΚΚΕ – “γιαλαντζί αριστεράς” έφθασε στην εξουσία, γιατί το στήριξαν και το μεγάλωσαν, πλήθη αριστερών και κεντρώων πολιτών. Που προήλθαν κυρίως από τον κεντροαριστερό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Λόγω μνημονίων και όσων ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε..

4.- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπλακεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Δεν μπορεί να παραμείνει μεγάλο κόμμα, εάν δεν κρατήσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του και δεν προσελκύσει κι άλλους. Άρα εάν δεν γίνει ακραιφνώς κεντροαριστερό κόμμα. Αλλά τότε θα έχει πρόβλημα με το συμπαγές αριστερό “κομμάτι” της ηγετικής του ομάδας και εκείνους τους ψηφοφόρους του που τον πίστεψαν ως αριστερή πολιτική εκδοχή. Σε αυτήν την αντίφαση βρίσκεται το πρόβλημα αυτού του κόμματος.

5.- Εάν δεν ξεπεράσει αυτήν την αντίφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί, μόλις χάσει εκλογές. Διότι δεν έχει πλέον κανένα άλλο συνεκτικό ιστό παρά μόνο την κυβερνητική εξουσία. Και, εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα τις κερδίσει μόνο ως κόμμα της κεντροαριστεράς, μακριά από αριστερίζουσες εμμονές. Εάν γίνει δηλαδή ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

6.- Αυτό θα προσπαθήσει αναγκαστικά να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα το καταφέρει μόνον εάν δεν υπάρχει άλλο σοβαρό πολιτικό υποκείμενο στον κεντροαριστερό χώρο. Ένα ΠΑΣΟΚ του 4% ή μια Δημοκρατική Συμπαράταξη του 6% δεν τον απειλούν.

7.- Εάν όμως διαμορφωθεί άλλο σοβαρό και ισχυρό πολιτικό υποκείμενο στον χώρο της κεντροαριστεράς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καμία ελπίδα ούτε να κερδίσει επόμενες εκλογές ούτε να επιβιώσει πολιτικά, ως μεγάλο κόμμα. Διότι η αντιμνημονιακή “μπουκαπόρτα”, που άνοιξε και του έφερε μεγάλο αριθμό κεντροαριστερών (ή και κάποιων κεντροδεξιών ψηφοφόρων), θα παραμείνει ανοιχτή αλλά αυτήν την φορά για την αθρόα έξοδο τους.

8.- Το μόνο σοβαρό πολιτικό υποκείμενο που μπορεί να διαμορφωθεί στον χώρο είναι το γνήσιο κόμμα της κεντροαριστεράς. Και αυτό είναι το ενιαίο ΠΑΣΟΚ, όπως μπορεί να προκύψει από την επανένωση των δύο κομματιών του (ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου), μαζί με όσους θα συμπράξουν από το Ποτάμι, τα υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ, διάφορες σκόρπιες Κινήσεις, Ομίλους, Δίκτυα, Προσωπικότητες. Κυρίως με τον μεγάλο όγκο των κεντροαριστερών του “καναπέ”, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του τεράστιου δημοκοπικού ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου.

9.- Αυτό το πολιτικό υποκείμενο, ανάμεικτο από παλιές και νέες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, είναι το μόνο που μπορεί, όχι απλώς να ανακόψει αλλά να καταργήσει και την κυβερνητική συνέχεια και την πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος έχει ήδη μετρηθεί ως ελλιποβαρής στην συνείδηση μεγάλου μέρους του λαού.

10.- Είναι λοιπόν αναγκαίο και επιτακτικό, για όσους θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ούτε είναι ούτε μπορεί ούτε πρέπει να γίνει η κεντροαριστερά που χάνει, να παραμερίσουν τις μικροδιαφορές τους. Και να διαμορφώσουν τον γνήσιο ισχυρό πόλο της σύγχρονης κεντροαριστεράς που έχει να κερδίζει. Εάν δεν το καταφέρουν, τότε θα διαλυθούν αυτοί ή θα “χωνευτούν” στον νέο κεντροαριστερό πόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος έτσι θα πετύχει την πολιτική του επιβίωση και την εγκατάσταση του, ως ενός από τους δύο βασικούς πόλους του πολιτικού μας συστήματος.

Τόσο απλά.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Μάκης Γιομπαζολιάς: Το ΔΝΤ, οι «διαρροές» και οι μεταρρυθμίσεις
  2. Μάκης Γιομπαζολιάς: απαντήστε λοιπόν..!
Share.

Comments are closed.