Βρέθηκαν νέοι θάλαμοι στον τάφο του Τουταγχαμών

0

Με μια νέα μέθοδο σάρωσης, εμφανίστηκαν στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών στο Λούξορ δυο νέα δωμάτια, η ύπαρξη των οποίων δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του αποκάλυψε , ότι οι δύο αυτοί χώροι εντοπίστηκαν στον βόρειο και τον ανατολικό θάλαμο του φαραωνικού μαυσωλείου, ενώ η σάρωση αποκάλυψε στο εσωτερικό τους μεταλλικούς και οργανικούς όγκους, στοιχείο που υποδεικνύει ότι μπορεί να περιέχουν ταφικά αντικείμενα ή αναθήματα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι είπε ότι «Δεν αποκλείεται να είναι ο ταφικός θάλαμος ενός βασιλιά ή μίας βασίλισσας», δήλωσε ο Νταμάτι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NBC news. Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, είναι 90% πιθανόν οι χώροι αυτοί να αποτελούν ταφικούς θαλάμους». Τις έρευνες έχει διεξάγει ο Ιάπωνας επιστήμονας Χιροκάτσου Βατανάμπε. Η πρόσφατη ανακάλυψη ενισχύει την άποψη του Βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος πιστεύει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Φυσικά ο Αιγύπτιος υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του Φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας που ανήλθε στην εξουσία στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών και βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της.

Ο Τουταγχαμών πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

Ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, και μέσα του βρέθηκαν με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι. Είναι από τα ελάχιστα μέρη της Αιγύπτου στα οποία δεν έδρασαν αρχαιοκάπηλοι και δεν έχουν καταστραφεί από τις λαθρανασκαφές. Νέες έρευνες μέσα στον τάφο θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου.

Δείτε το βίντεο του NBC με τις δηλώσεις του βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς (NicHolas Reeves) και του υπουργού Μαμντούχ αλ-Νταμάτι (Mamdouh al-Damaty)

Share.

Comments are closed.