Σπύρος Παπασπύρος: Ατζέντα εκτός πραγματικότητας: από τα προαπαιτούμενα στα ετεροχρονισμένα απαιτούμενα και μετέωρα μέτρα για προσφυγικό !

0

Κυβέρνηση και τρόικα, όπως είχε συμφωνηθεί με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, δούλευαν με ατζέντα υποχρεώσεων και ενεργειών.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει παραβιαστεί.

Η αξιολόγηση «προχωρά» αλλά μερικώς: όλα δείχνουν ότι εξαιτίας του πολιτικοκοινωνικού κλίματος και του προσφυγικού περνάμε σε «δόσεις μέτρων» (3-4 δις τώρα, επόμενα με μεσοπρόθεσμα και σπαστά) ενώ η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που πρόκειται να «κριθεί» όπως και η επαρκής εφαρμογή από τούς δανειστές έν ευθέτω χρόνο.

Ο ερχομός της τρόικας δεν κλείνει την αξιολόγηση, είναι η τελική ανίχνευση , αποσαφήνιση του βαθμού γεφύρωσης των διαφορών και του νέου οδικού χάρτη λήψης των σαφώς απαιτούμενων πλέον μέτρων.

Τι, πόσο, πότε, πώς θα εισπραχθεί, δηλαδή ποιά θα είναι η νέα κατανομή βαρών στα ίδια υποζύγια, θα το μάθουμε σε άλλη επίσκεψη της τρόικας ή από το εργαστήριο των Βρυξελλών ή το τελικό Eurogroup .

Τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια» είναι τα ακανθώδη και μείζονα ζητήματα που ίσως αιωρούνται έως το Πάσχα!

Οι «θεσμοί» παραμένουν σε εξαιρετικά σκληρή στάση και στην γνωστή τακτική ανάλογα με την συγκυρία: ένα βήμα πίσω όχι για να «διευκολύνουν» εμάς αλλά να μην οξύνουν προβλήματα σε όλα τα μέτωπα για την Ευρώπη .

Η κυβέρνηση ίσως βρεθεί σύντομα μπροστά σε νέες αμφισβητήσεις από τους δανειστές για την αξιοπιστία στοιχείων, καθώς και «πολιτική αξιολόγηση» του τύπου: σχετικά πλέον ικανή για εισαγωγή και ψήφιση μέτρων, όχι για εφαρμογή. Έτσι, και πάλι, για την απόδοση του προγράμματος δεν ευθύνεται η ορθότητα και κατεύθυνση σχεδιασμού αλλά η Ελληνική κυβέρνηση που «άλλα ψηφίζει, άλλα εννοεί, άλλα πράττει».

Οι πολιτικές «στρατηγικές» με καλλιέργεια προσδοκιών στους πολίτες για έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, αδρανοποιούνται και πάλι. Οι δύο συμπληρωματικές όψεις: μία να καλύπτει τις υποχρεώσεις προς τους «εταίρους» και δεύτερη τις δεσμεύσεις σε κοινωνικά στρώματα, αποδεικνύονται «ισορροπία πτώσης» με τα «δύο πόδια σε δύο βάρκες».

Επιπρόσθετα το προσφυγικό ως πολύπτυχο (διεθνές, ανθρωπιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικό και κοινωνικό ) ιδιαίτερης σοβαρότητας θέμα, ήδη βρίθει μεθοδεύσεων και σκοπιμοτήτων, δοκιμάζει κρίσιμες ισορροπίες (Βαλκάνια, Τουρκία και ευρύτερα ) αλλά και εντός της χώρας. Πέρα από τις κοινές ανακοινώσεις, στο δια ταύτα: η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του ΟΗΕ, διεθνοποίηση για την αντιμετώπιση των αιτιών ή έναρξη διαδικασιών για αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, άμεσα μέτρα, παραμένουν μετέωρα.. Η ψυχολογική διάσταση μηνυμάτων για να «πληγούν» τα δίκτυα διακίνησης είναι αναγκαία μεν, όχι ικανά δε να αναχαιτίσουν, οπότε η πιθανότητα να ξεπεράσουμε τους 150 χιλ. ίσως αποδειχτεί ζήτημα χρόνου!

Το αποτύπωμα των γεγονότων και εξελίξεων στην πραγματική κατάσταση της χώρας δείχνει ότι η έως τώρα ατζέντα κυβέρνησης, κομμάτων, πλευρών της Ευρώπης και αρκετών δημοσιολογούντων απλά είναι εκτός πραγματικότητας.

Η λυδία λίθος που κρίνεται η κυβέρνηση, τα κόμματα και διάφοροι αναλυτές, πρωτίστως η χώρα και η Ευρώπη είναι στην δυνατότητα αντιμετώπισης  πολλαπλών νέων κινδύνων και απειλών στην ύπαρξη ατζέντας, συμφωνιών και πράξεων εντός της πραγματικότητας!

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Τα επιδερμικά ή τα σοβαρά «αν» στο «τραπέζι»;
  2. Σπύρος Παπασπύρος: … Και στην μέγγενη ρηχού «πολιτικού» παιχνιδιού η χώρα!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων»!
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
  7. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  12. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  16. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  17. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  18. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  19. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  21. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  22. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  23. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  24. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  25. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  26. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών
  27. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.