Έξωση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού! Με έγγραφο που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ο Παναγιώτης Δούρος και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ζητούν να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ή αλλιώς να τους… αδειάσει τη γωνιά εν ολίγοις.
Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη το ίδρυσε οσύζυγος της; Μελίνας πασίγνωστος σκηνοθέτης και μεγάλος φιλέλληνας, Ζυλ Ντασέν, αμέσως μετά το θάνατό της. Η Μελίνα πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1994.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ένα παλιό νεοκλασικό του 19ου αιώνα που συντηρήθηκε και αναπλάστηκε ριζικά προκειμένου να αποτελέσει τη βάση δράσης για την προβολή και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα με υπουργική απόφαση. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ρ. Φον Βαϊστσέκερ, ο Οδυσσέας Ελύτης,η Ελένη Βλάχου, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Σερ Γιεχούντι Μενουχίν, ο Σον Κόνερι, ο Τζακ Λανγκ, ο Φεντερίκο Μαγιόρ κ.α.
Στα χρόνια της λειτουργίας του, το Ίδρυμα έχει διοργανώσει, στο κτίριο της Πολυγνώτου αλλά και σε άλλες μητροπόλεις, κυρίως εκθέσεις σχετικές με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Συντηρεί το Αρχείο Μελίνας Μερκούρη και Ζυλ Ντασσέν ώστε να βρίσκεται στη διάθεση φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο που κάνουν διπλωματικές εργασίες γύρω από το έργο των δυο προσωπικοτήτων και συνεργάζεται γι’ αυτό με ξένα πανεπιστήμια. Επιπλέον, το ίδρυμα προσφέρει κάθε χρόνο δυο υποτροφίες σε φοιτητές για διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τη θεατρολογία, τη φιλολογία, την ιστορία κ.ά. Απονέμει τα ετήσια βραβεία “Μελίνα Μερκούρη” για νέες ηθοποιούς και έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Φρανκφούρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην UNESCO στο Παρίσι.
Με τη λογική ότι κάθε ευρώ του ελληνικού λαού πρέπει να πιάνει τόπο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, θεωρώντας, προφανώς, πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει να στεγάζεται το Ίδρυμα στο ακίνητό του επί της οδού Πολυγνώτου 9- 11 στην Πλάκα, αποφάσισε να το πετάξει έξω. Στην ουσία δεν του δίνει καμιά επιλογή, καθώς η συστέγαση με υπηρεσία του υπουργείου θα σήμαινε πως θα αφαιρούνταν από το Ίδρυμα ζωτικός χώρος. Η αφαίρεση θα σήμαινε προβλήματα στην φύλαξη των αρχείων του, ή διακοπή των πολιτιστικών του προγραμμάτων. Και τα δύο, είναι, όμως, πολύτιμα.
Μια μέρα μετά την λήψη της επιστολής από το Ίδρυμα, και ακριβώς μια μέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο της Μελίνας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς σε δημόσιο χαιρετισμό του για την εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, σημείωνε κατά λέξη:
«Ημέρα μνήμης η αυριανή για τη Μελίνα Μερκούρη. Σύμβολο, αγωνίστρια, η δεύτερη γυναίκα Υπουργός (μετά την Λίνα Τσαλδάρη), ηχηρή προσωπικότητα που άφησε ίσως το σπουδαιότερο έργο, μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην ουσία, η Μελίνα νομιμοποίησε πλήρως την παρουσία των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στην Ελλάδα.
Από τη Μελίνα παραλάβαμε θεσμούς τους οποίους ακόμα τιμούμε. Ήταν εκείνη που διεκδίκησε μια θέση για τον Πολιτισμό στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ταυτίστηκε με τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Εμπνεύστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης. Συνέδεσε στο μυαλό όλων μας την Εκπαίδευση με τον Πολιτισμό.
Στόχος μας δεν είναι μόνο να πατήσουμε στα χνάρια της, αλλά να βοηθήσουμε τον Πολιτισμό να πάει ένα βήμα πιο πέρα».
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως των ωραίων λόγων είχε προηγηθεί η έξωση; Και μάλιστα, με μια αιτιολόγηση διάτρητη; Η οποία, εκτός των άλλων, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση προς τη Μελίνα Μερκούρη; Το κτήριο έχει παραχωρηθεί στο Ίδρυμα επισήμως, με υπουργική απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για να στεγάσει εκεί τα γραφεία, τις δραστηριότητες και τα πολύτιμα αρχεία του.
Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και επιτελεί σπουδαίο έργο. Όχι μονάχα επειδή κρατά ζωντανή τη μνήμη της Μελίνας όπως και του Ζυλ Ντασέν, δυο ανθρώπων που έδωσαν ακόμα και μέρος της προσωπικής τους περιουσίας για την Ελλάδα, αλλά και επειδή συμβάλλει στην προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας.
Τελειώνοντας, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν έχει αποφασίσει το ΥΠΠΟΑ και ο πασίγνωστος κ. Μπαλτάς, «ο μαχητής της αριστείας, ντε», να ξεσπιτώσει και άλλους φορείς και ποιους από κτήρια που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ. Μήπως, ρωτάμε μήπως, έχει σκοπό με την ίδια ευκολία να πετάξει έξω και συνδικαλιστικούς φορείς ή η έξωση ισχύει μόνο για το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη;
Ευτυχώς που δε ζουν σήμερα η Μελίνα Μερκούρη και Ζύλ Ντασσέν για να βιώσουν αυτή την απίθανη συμπεριφορά από την «πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς»! Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;
Με πληροφορίες από το liberal.gr
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέτος ξέχασε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μάταια περίμεναν στα ΑΤΜ έστω και…