Διημερίδα την οποία συνδιοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, η Παιδαγωγική ομάδα για τη διάδοση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας», η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας – Πολιτιστικά Θέματα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής – Συμβουλευτικός σταθμός νέων και Πολιτιστικά θέματα, η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας – Πολιτιστικά Θέματα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και το 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), την Την Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Απριλίου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της διημερίδας είναι η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων από τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα για την εφαρμογή της παιδαγωγικής Φρενέ στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας
Σάββατο 2 Απριλίου στο 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), Μαρασλή 8 και Σουηδίας.
Συγκεκριμένα, η διημερίδα περιλαμβάνει:
1) Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016:
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οδός Σίνα 31
Προβολή ταινίας & Στρογγυλό τραπέζι
18.00-19.30 Προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (Le maître qui laissait les enfants rêver), Daniel Losset, 2006 (με ελληνικούς υπότιτλους): υπέροχη ταινία για το παιδαγωγικό έργο του Σελεστέν Φρενέ (Célestin Freinet) και για το σχολείο που ονειρευόμαστε εμείς και οι μαθητές μας.
19.45-21.30 Στρογγυλό τραπέζι «Αναπτύσσοντας την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο»
Συμμετέχοντες:
Τα μέλη και υπεύθυνοι του τομέα εκπαίδευσης του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου του Μοντέρνου Σχολείου-Παιδαγωγική Φρενέ της Γαλλίας (ICEM Pédagogie Freinet), Ντενί Μοράν, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης, και Ολιβιέ Φρανκόμ, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πικαρντί Ι. Βερν, καθώς επίσης και ο ανώτερος σχολικός ψυχολόγος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, καθηγητής κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ειδικός στα προγράμματα της συνεργατικής μάθησης με την παιδαγωγική Φρενέ για την πρόληψη κατά της σχολικής αποτυχίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της βίας στα σχολεία της Κύπρου και ο κ. Άγγελος Πατσιάς, ο δάσκαλος που εφάρμοσε τις αρχές της ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης και της συνεργατικής μάθησης στο δημόσιο Δημοτικό σχολείο «Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων» του Φουρφουρά, το οποίο και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από την ελληνική και διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι καλεσμένοι του στρογγυλού τραπεζιού θα παρουσιάσουν εμπειρίες και προγράμματα που υλοποιούνται σε Γαλλία, Κύπρο και Ελλάδα και θα συζητήσουν με το κοινό, το οποίο καλείται να συμμετέχει με ερωτήματα αλλά και με ιδέες και προτάσεις για εφαρμογή στο ελληνικό σχολείο. Τη συζήτηση θα συντονίσουν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας για την διάδοση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα, «Το Σκασιαρχείο», Σοφία Λάχλου και Χαράλαμπος Μπαλτάς ώστε να γίνει μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους καλεσμένους και το κοινό.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη (ταινία και στρογγυλό τραπέζι) και δε χρειάζεται δήλωση συμμετοχής. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
2) Το Σάββατο, 2 Απριλίου 2016
1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), Μαρασλή 8 και Σουηδίας
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 4 ωρών: Τεχνικές και εργαλεία της Παιδαγωγικής Φρενέ για την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο»
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ (PDF).2 Απρίλη. Πρόγραμμα εργαστηρίων
Τα εργαστήρια είναι βιωματικά. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτά είναι 25 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κάνοντας αίτηση εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1EJXqrpXVKBe8guZAB7EXQ4rl5bnhCaQ9zBmM6pq_Qd8/viewform
Η συμμετοχή στη διημερίδα (εκδήλωση Παρασκευής και εργαστήρια Σαββάτου) είναι δωρεάν και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.