Ιερώνυμος: Δεν είναι κίνδυνος το Ισλάμ, μόνο οι φανατικοί που το παρερμηνεύουν

0

Στην προσφυγική και οικονομική κρίση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προσφώνησή του προς του Συνέδρους της Ιεράς Συνόδου.

Αναφερόμενος στο Ισλάμ, το οποίο ασπάζονται πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν πια εγκλωβιστεί στη χώρα μας, μετά το κλείσιμο των συνόρων προς την Ευρώπη, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τους πιστούς παρά μόνο «εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις».

«Δεν φοβόμαστε το Ισλάμ. Όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις. Ο γνωστός Γερμανός θρησκειολόγος Rudolf Otto είπε πριν από 80 χρόνια: “Όταν οι θρησκείες ξεκινούν τον πόλεμο, τότε ξεκινά το τέλος του πολιτισμού”. Επιβάλλεται λοιπόν να επικρατήσει η ειρήνη, να επιδειχθεί σύνεση και να καθιερώσουμε τη συνεργασία όλων των πλευρών που σήμερα αντιμάχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απηύθηνε δε έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες, να διατηρηθεί η ειρήνη, για να σταματήσουν «οι θάλασσες να μετατρέπονται σε υδάτινους τάφους».

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο, να προσφέρουμε αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στο κόσμο. Έχουμε ωστόσο και υποχρέωση να κρατήσουμε ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας, την παράδοσή μας, την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας», ανέφερε ακόμα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Share.

Comments are closed.