Τι κέρδισε, τι έχασε η Ελλάδα και η Ευρώπη από τη χθεσινή… μη απόφαση

0

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Αν και τελικά υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «28», οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα Σύνοδο στις 18 Μαρτίου.

Κάνοντας έναν απολογισμό θα μπορούσαμε τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα να πούμε ότι υπάρχουν και θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία.

Τα κέρδη ή οι ζημίες φυσικά θα διαφανούν καλύτερα στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, όταν και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της Ευρώπης για το Προσφυγικό.

Στα θετικά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε:

  • Το γεγονός ότι δεν πέρασε το αρχικό προσχέδιο – σοκ το οποίο είχε ετοιμαστεί από τις «σκληρές» χώρες της ΕΕ και προέβλεπε κλείσιμο της βαλκανικής διόδου με χρηματικά ανταλλάγματα στην Ελλάδα για να υποστεί το προσφυγικό βάρος. Σίγουρα δεν υπήρξε απομόνωση της Αθήνας, κι αυτό χάρη στη σθεναρή βοήθεια που προσέφερε η Αγκελα Μέρκελ. Και είναι τουλάχιστον κέρδος ότι αυτή τη φορά η Γερμανία ήταν δίπλα στην Ελλάδα και τις χώρες που δεν επιθυμούν τα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη.
  • Ότι παρά τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε ο Α. Νταβούτογλου, δεν πέρασαν οι υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Υπάρχουν 10 ημέρες καιρός για να βρεθεί η χρυσή τομή καθώς και οι Τούρκοι έχουν να παίξουν το χαρτί της απελπισίας της Ευρώπης απέναντι στο Προσφυγικό. Σίγουρα, πάντως, το ότι δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα των Τούρκων είναι θετικό.
  • Το ότι υπήρξαν κι άλλες χώρες που έθεσαν βέτο ή απείλησαν με αυτό απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία. Μπορεί να χρεωθεί θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν απομονώθηκε, αντιθέτως, όπως και ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε, απομονώθηκαν άλλες χώρες, κυρίως αυτές που ήθελαν και θέλουν κλειστά σύνορα.

Στα αρνητικά όμως μπορούμε να αναφέρουμε:

  • Για τις επόμενες 10 ημέρες εκφράζονται φόβοι ότι η Ελλάδα θα δεχθεί απίστευτες προσφυγικές ροές και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στην Ειδομένη και σε άλλα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων. Η Τουρκία θα θελήσει έτσι να δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε να διεκδικήσει περισσότερα στην επόμενη Σύνοδο.
  • Η Ευρώπη βγαίνει βαθιά διχασμένη, χωρίς κοινή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος και με μια σειρά από χώρες να αμφισβητούν έντονα τις αποφάσεις και ουσιαστικά την ενωμένη Ευρώπη. Μοιάζει με μια Ενωση στα πρόθυρα της διάλυσης που απλά παίρνει παράταση ζωής. Ενας συνεταιρισμός που δείχνει να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.
  • Η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα δείχνουν αιφνιδιασμένες από τις απαιτήσεις των Τούρκων που παίζουν το μεγάλο παιχνίδι τους. Η διπλωματία ηττήθηκε από την «αλεπού» της Αγκυρας, τον Α. Νταβούτογλου ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες σαν… Σουλτάνος της Ευρώπης και δεν έκανε βήμα πίσω μπλοκάροντας ουσιαστικά τις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.
  • Τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η Βαλκανική οδός παραμένει σφραγισμένη για τις επόμενες ημέρες, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα. Και βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την Τουρκία και το κατά πόσο εμποδίζει τους δουλέμπορους να κάνουν τη δουλειά τους μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ευρώπη μέσα σε ελάχιστο διάστημα πρέπει να άρει τα αδιέξοδα και να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα δίνουν οριστική λύση, ώστε να μην οδηγούν στην κατάρρευση μιας χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδας, δίνοντας ψίχουλα για να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό και χαρίζοντας ουσιαστικά στην Τουρκία τα πάντα.

Share.

Comments are closed.