Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Γυναίκες του κόσμου γελούν παρά τις δυσκολίες και νικούν!

0

Είναι οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, οι σύζυγοί μας, οι αδερφές μας, οι φίλες μας. Είναι γυναίκες που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρία γεύματα την ημέρα για την οικογένειά τους. Είναι γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, αλλά κατάφεραν να στείλουν τις κόρες τους.

Είναι οι γυναίκες που μας εμπνέουν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Κινδυνεύουν  να παντρευτούν πριν γίνουν καν 15 ετών.

Κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή.

Κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματες.

Κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να παλέψουν σε έναν κόσμο που είναι τόσο άδικος που πρέπει να δίνουν τη ζωή τους για τα δικαιώματά τους και που έπρεπε ο ΟΗΕ να θεσπίσει ημέρα για εκείνες στις 8 Μαρτίου.

Όμως, οι αγώνες τους και οι προσπάθειες όλων μας να γίνει αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος φέρνουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 1990 παγκοσμίως πέθαιναν 385 γυναίκες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη σε κάθε 100.000 γεννήσεις. Το 2015, ο αριθμός των θανάτων είχε πέσει στις 216. Στις δε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η βελτίωση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς ο αριθμός των θανάτων έπεσε από 903 γυναίκες το 1990 σε 436 ανά 100.000 γεννήσεις, το 2015. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε εντυπωσιακή πτώση κατά περισσότερο από 50%.

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει, επίσης, πρόοδος. Σύμφωνα  με την UNESCO, παγκοσμίως το 1999 σχεδόν το 77% των γυναικών άνω των 15 ετών γνώριζαν γραφή και ανάγνωση ενώ το 2015, το ποσοστό είχε ανέβει στο 83%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν σχεδόν το 70% το 1999 και στο 78% το 2015. Αυτό μεταφράζεται σχεδόν 36 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες αναλφάβητες.

Παρόλο που πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και στους πρόωρους γάμους, υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με τη UNICEF, παγκοσμίως, 1 στις 4 γυναίκες που ζει σήμερα παντρεύτηκε όταν ήταν μικρότερη από 15 ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν 1 στις 3 γυναίκες.

Η στήριξη των γυναικών δεν είναι μόνο δίκαιη, κάνει και τον κόσμο καλύτερο. Διότι, τα παιδιά μητέρων που έχουν πάει σχολείο έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά τα 5 τους χρόνια. Επιπλέον, για κάθε σχολική χρονιά που ολοκληρώνει ένα κορίτσι, το πιθανό εισόδημά της αυξάνεται κατά 10 με 20% για το δημοτικό και 15 με 25% για το γυμνάσιο.

Διαβάστε ακόμα

  1. Μούρκου Γιαννούλα: Παγκόσμια μέρα της γυναίκας
  2. Βασίλης Φουρτούνης: Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Δείτε το βίντεο της ActionAid Hellas με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας:Tο πιο χαμογελαστό βίντεο του κόσμου»

Share.

Comments are closed.