«Να ανοίξουν τα σύνορα», αυτό είναι το μόνο που ζητάνε από τη Σύνοδο Κορυφής, οι πρόσφυγες της Ειδομένης, αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι διακυβεύεται στις Βρυξέλλες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αρθεί αυτό που τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους: το κλείσιμο των συνόρων.
Άλλωστε, από σήμερα νωρίς το πρωί, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ κρατούν κλειστή και τη σιδηροδρομική γραμμή. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι πλέον δεν δέχονται πρόσφυγες από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, δεν γίνονται δεκτοί Σύροι από το Καμισλί, τη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς και από το κέντρο της Χομς. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε Ιρακινούς από τη Βαγδάτη, την Ντιάλα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.
Μέρα με τη μέρα πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις- υπολογίζονται σε 400 ημερησίως!- καθώς όλοι, βλέποντας να «σφίγγει» η στρόφιγγα από την ΠΓΔΜ, θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που αποφασισθεί πιο μαζική ροή. Και όλοι ελπίζουν. Ακόμα και μερικές δεκάδες Αφγανοί που πιστεύουν ότι, παρά την απαγόρευση, θα μπορέσουν να περάσουν. Σαν ένα νεαρό Αφγανό, ο οποίος βρίσκεται στην Ειδομένη μαζί με την οικογένειά του εδώ και 20 μέρες και περιμένει… «Τι να κάνω; Θα μείνω εδώ και αν δεν μας αφήσουν θα βάλω φωτιά να καώ» λέει απελπισμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Γνωρίζοντας πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν στην περιοχή, προετοιμάζουν πρόχειρα καταλύματα για πολυήμερη διαμονή. Προσπαθούν να τα «θωρακίσουν» με κουβέρτες, έχουν αναμμένη έξω από τις σκηνές μια μικρή φωτιά, όπου μαζεύονται οι οικογένειες, βράζουν τσάι, μαγειρεύουν ό,τι μπορούν να αγοράσουν ακόμα με τα λιγοστά χρήματα που τους απομένουν και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις εξωτερικές συνθήκες διαβίωσης.
Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για προσωρινή στέγαση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιουργούν ένα ακόμα σημείο στον καταυλισμό με σκηνές και τουαλέτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, θα τοποθετηθούν άλλες 4 μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μία αλλά θα χρειαστούν και άλλες χημικές τουαλέτες αφού οι συνολικά 180 που έχουν τοποθετηθεί, δεν επαρκούν. «Ο καταυλισμός σχεδιάστηκε για 2500 ανθρώπους και τώρα έχει γιγαντωθεί» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.