Τυνησία: πολύνεκρες συγκρούσεις με τζιχαντιστές στα σύνορα με τη Λιβύη

0

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές, αλλά και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μία περιοχή της Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, σε πρωτοφανούς εύρους «ταυτόχρονες» επιθέσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων με τη χώρα αυτή.

Οι περιπολίες από εδάφους και αέρος αναμένεται να ενισχυθούν κατά μήκος των κοινών συνόρων με τη Λιβύη, όπου το χάος βοήθησε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να κερδίσουν έδαφος, ανακοίνωσαν οι αρχές της Τυνησίας.

Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν το ξημέρωμα, είχαν ως στόχο έναν στρατώνα των ενόπλων δυνάμεων, ένα φυλάκιο της αστυνομίας κι ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς της Τυνησίας στο Μπεν Γκερντάν, μια κοινότητα με πληθυσμό 60.000 κατοίκων πολύ κοντά στη Λιβύη.

Σε έναν προσωρινό απολογισμό, τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών γνωστοποίησαν ότι τουλάχιστον 33 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Επιπλέον τουλάχιστον 7 άμαχοι έχασαν επίσης την ζωή τους σε αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες.

Ο συνολικός αριθμός των τζιχαντιστών που ενεπλάκησαν δεν έχει καταστεί γνωστός ούτε η ταυτότητά τους, όμως οι αρχές υπογράμμισαν ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν «σε εξέλιξη προκειμένου να εκδιωχθούν οι τρομοκράτες».
«Η Τυνησία βρίσκεται στο δρόμο της νίκης εναντίον αυτών των ομάδων» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Χάλεντ Σάουκετ, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya.

«Επρόκειτο για μία πρωτοφανή, πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση» τόνισε ο Τυνήσιος πρόεδρος σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

Οι δυνάμεις της Τυνησίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τζιχαντιστές να διεισδύσουν στην χώρα, έπειτα από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η αμερικανική πολεμική αεροπορία τον προηγούμενο μήνα, στοχοθετώντας μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Τυνησία σε ένα στρατόπεδο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Share.

Comments are closed.