Ρεκόρ ρύπανσης στο Μετρό της Αθήνας με τιμές έως 6 φορές πάνω από το κανονικό

0

Ρεκόρ ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα στις αποβάθρες του μετρό έδειξε ερεύνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στις αποβάθρες του Μετρό καταγράφηκαν τιμές 6 φορές πάνω από το όριο αιωρούμενα σωματίδια PM 10.

Σύμφωνα με την ερεύνα οι ρύποι προέρχονται από τα υλικά κατασκευής ,τα φρένα των τρένων κατά την τριβή με τις ράγες, τον μεγάλο αριθμό επιβατών και την εξωτερική ρύπανση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, έως 6 φορές πάνω από το κανονικό καταγράφηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στο Σταθμό στο Σύνταγμα σε σχέση με το κοντινότερο μετεωρολογικό σταθμό στο κέντρο της πόλης στην οδό Αριστοτέλους.

Ο δεύτερος ποιο επιβαρημένος σταθμός ήταν η πλατφόρμα του σταθμού Δουκίσης Πλακεντίας όπου οι σωματιδιακές συγκεντρώσεις βρέθηκαν τέσσερις φορές υψηλότερες από ότι στο εξωτερικό περιβάλλον.

Συμφώνα με τη ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες) το δίκτυο του ΜΕΤΡΟ αποτελεί ένα κλειστό υπόγειο σύστημα που εξαερίζεται με φυσικά και μηχανικά μέσα με συνέπεια οι τιμές συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων να είναι αυξημένες σε σχέση με του περιβάλλοντος, Οι τιμές δεν μπορούν να θεωρηθούν επιβαρυντικές καθώς ο μέσος χρόνος παραμονής των επιβατών στις αποβάθρες είναι 3 με 5 λεπτά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Μαργαρίτα Ασημακοπουλου και τον υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Νικόλαο Μπαρμπαρέσο

Share.

Comments are closed.