Με συμφωνία στα μίνιμουμ ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των αρχηγών

0

Λίγο μετά τις 20:00 ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που είχε διάρκεια μεγαλύτερη των οκτώ ωρών.  Το κλίμα συναίνεσης διαπιστώθηκε το απόγευμα και μετά τον πρώτο κύκλο των συζητήσεων. Το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από το ΚΚΕ, το οποίο επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για το προσφυγικό και την Ένωση Κεντρώων, που επιμένει στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Νωρίτερα  αποχώρησε από τη σύσκεψη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το κοινό ανακοινωθέν

Το κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε λίγο μετά τις 21:00.  Μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν τονίζει πως  η Ελλάδα: «Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις». Δείτε το κοινό ανακοινωθέν ΕΔΩ.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού. Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση
Φ. Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

«Ο Μάρτιος του 2016, δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και την αδράνεια. Ζητήσαμε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ακριβώς γιατί βλέπουμε και βλέπαμε εγκαίρως ότι το προσφυγικό αποκτά δραματικές διαστάσεις. Υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί η κρίση και οι ροές», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μετά τη σύσκεψη και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να απομονωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Στ. Θεοδωράκης: Μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις

«Μετά βασάνων και κόπων διαμορφώθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε ότι αυτή περιλαμβάνει: Αλληλεγγύη και φροντίδα , επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους και ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι: «υπήρξε μετατόπιση της κυβέρνησης σε ρεαλιστικότερες θέσεις» ενώ ανέφερε ότι πρότεινε να ορισθεί ένας υπερ-υπουργός που θα αναλάβει όλο το συντονισμό και δεν ανέφερε συγκεκριμένο πρόσωπο επειδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν το δέχθηκε.

Δήλωσε ότι νοιώθει νικητής για την ουσία του ανακοινωθέντος και ισχυρίστηκε ότι όλοι ήταν αυστηροί προς τον πρωθυπουργό για όσα δεν έκανε το 2015 και του ζητήθηκε να μην επιμένει και τώρα.

Σχετικά με κυρώσεις ή αντίποινα στις χώρες της Ευρώπης που δεν θα ακολουθούν τις συμφωνίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια θέση παρά μόνο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες που θα διαφοροποιηθούν.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να θέσει βέτο ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχει ως απειλή αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έχει την έγκριση να το θέσει. «Υπάρχει το βέτο, είπε, αλλά δεν είναι στη πρόθεσή του να το ασκήσει», υποστήριξε και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν συνδέει το Προσφυγικό με την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Π. Καμμένος: Με εθνική γραμμή ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

«Ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου.

Ο κ. Καμμένος μίλησε για διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυβερνητικά θέματα, αλλά χαρακτήρισε σημαντικό ότι «ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της ΕΕ να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. «Θέλω δημόσια από την θέση μου, όχι ως αρχηγού των ΑΝΕΛ, αλλά ως υπουργού Άμυνας να συγχαρώ τους αρχηγούς των Επιτελείων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατιώτες, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάφεραν μέσα σε 13 μέρες να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της χώρας, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να πάει την Δευτέρα έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι μας» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Το βασικό είναι ότι υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν μέσα προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι μικροπολιτικά» είπε ο κ. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση, καταλήγοντας ότι τελικά δεν θα συμπεριληφθούν αυτά που ήθελε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κοινή ανακοίνωση.

Β. Λεβέντης: Φιάσκο το Συμβούλιο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών χαρακτήρισε κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα, προσθέτοντας πως η σύσκεψη ήταν φιάσκο.  Τόνισε ότι δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν καθώς δεν συμφωνήθηκε να συζητηθεί και το οικονομικό ζήτημα.

«Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έθεσε σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα είπαν να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό. Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ένωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο» είπε ο κ. Λεβέντης. «Δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία», σημείωσε.

Τι έγινε νωρίτερα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Φ. Γεννηματά: «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;»

Να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν ότι είπε η κ. Γεννηματά ενώ επεσήμανε κατά τους ίδιους παράγοντες:«Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;». Και τόνισε, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορούν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Υπερυπουργό πρότεινε ο Θεοδωράκης 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Δ. Κουτσούμπας: Δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο η πορεία του προσφυγικού

Ο γγ του ΚΚΕ αποχώρησε από τη σύσκεψη στις 17:15 λέγοντας πως δεν συναινεί σε όσα όλα συζητούνται στη σύσκεψη.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» προσέθεσε. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων διότι δεν αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους τις αιτίες του προβλήματος, ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση ή μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε από τον εγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών στην πατρίδα μας που τις πληρώνει τελικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, η ίδια η χώρα». «Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ΕΕ με τις αποφάσεις της. Τις καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κ. Κουτσούμπας.\

Ο κ. Κουτσούμπας επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα του ΚΚΕ με τις θέσεις του κόμματος για το προσφυγικό. «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και πόλεμοι, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων – θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί εάν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά» αναφέρεται στο υπόμνημα. Ολόκληρο το υπόμνημα ΕΔΩ 

Share.

Comments are closed.