Ψαλίδι στο εφάπαξ με υπογραφή Γιώργου Κατρούγκαλου

0

Εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα ζητά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με έγγραφό του, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για νέες περικοπές στα εφάπαξ έως και 35% ενώ περιλαμβάνει με 3 σενάρια υπολογισμού των παροχών.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και το φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε αυτό ι υπουργός Εργασίας επικαλείται το άρθρο 71, παρ. 3 του ν. 2084/92, που αναφέρει ότι «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Παράλληλα ζητά από τα Ταμεία να μετρήσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ και να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά στη βάση 3 σεναρίων τα οποία υποδεικνύονται και είναι τα εξής:

Σενάριο 1:

α) το τμήμα της παροχής για δικαιώματα (σ.σ.: χρόνος ασφάλισης) ως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν, και

β) το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο σενάριο 1, όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά, θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (ως και 38% στο Δημόσιο) ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Όσο πιο αργά βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη (2015, 2016, 2017, 2018 κ.λπ.) τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περικοπή για το τμήμα του εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη από το 2014 και μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Σενάριο 2: Όλο το εφάπαξ (και για τα χρόνια μέχρι το 2013, αλλά και για μετά το 2014) θα υπολογίζονται με συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της ΤτΕ.  Στο σενάριο αυτό οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες καθώς στην πράξη καταργείται ο υπολογισμός βάσει μισθού και το ποσό θα καταβάλλεται μόνο με την έντοκη απόδοση των εισφορών κάθε ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό βίο.

Σενάριο 3 (το πιο σκληρό):

α) το τμήμα της παροχής για το χρόνο ασφάλισης έως το 2013 θα υπολογίζεται με το σύστημα καθορισμένων παροχών, αλλά με εύρεση κατάλληλου ποσοστού αναπλήρωσης και ενιαίου κανόνα για το συντάξιμο μισθό, για όλους τους ασφαλισμένους και όλα τα έτη και

β) το τμήμα παροχής για δικαιώματα από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις της ΤτΕ.

Αυτή τη στιγμή είναι σε λίστα αναμονής για το εφάπαξ 70.000 ασφαλισμένοι που πήραν σύνταξη από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά αλλά δεν έχουν πα΄ρει εφάπαξ γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αλλάξει τρόπο υπολογισμού με τη δικαιολογία ότι θα έφερνε μειώσεις.

Τι γίνεται με το μέρισμα του ΜΤΠΥ

Έωλο είναι και το μέλλον των μερισμάτων που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων από το 1864 (θεωρείται το αρχαιότερο Ταμείο στη χώρα). Το Ταμείο χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και εισπράττει μόνο 22 από εισφορές. Μοιραία το κονδύλι συγκεντρώνεται με καθυστέρηση, με δανεικά από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο και επιστροφές οφειλών άλλων φορέων. Στις 29 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία φορά που τα μερίσματα θα καταβληθούν με αυτόν τον τρόπο σε 265.000 δικαιούχους. Από τον επόμενο μήνα το μέρισμα θα περικοπεί κατά 45%-50% και θα καταβάλλεται ανά δίμηνο, ενώ δεν είναι γνωστό πόσο θα περιμένουν ακόμα (ήδη πέρασαν δύο χρόνια) για να το λάβουν οι 25.000 νέοι συνταξιούχοι.

Share.

Comments are closed.