Η κυβέρνηση σε… νευρική κρίση

0

Ο πονοκέφαλος του πρωθυπουργού είναι μεγάλος για τα εσωτερικά, ο οποίος στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ανάμεσα σε κλοιό πιέσεων. με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τα μέτωπα στο εσωτερικό πεδίο είναι πολλά και ανομοιογενή που, σε συνδυασμό και με το «αγκάθι» της αξιολόγησης, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Μύλος με τον Σφακιανάκη

Οι παλινωδίες σχετικά με το Μ. Σφακιανάκη δεν είχαν προηγούμενο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατηγόρησε το κ. Σφακιανάκη ότι κάνει δημόσιες σχέσεις, για να ακολουθήσει δελτίο Τύπου μέσω του οποίου γνωστοποιήθηκε η ανάκληση της μετακίνησής του από τη Δίωξη! Τελικά, αργά το απόγευμα, το κυβερνητικό επιτελείο διευκρίνισε ότι η απόφαση της ανάκλησης είναι προσωρινή μέχρι να εξεταστεί η ένσταση που έχει υποβάλλει ο ανώτατος αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας.

Τελικά απομακρύνεται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και γίνεται βοηθός επιτελάρχης με τον κ. Τόσκα να εξακολουθεί να βγαίνει στα κανάλια και να τον αμφισβητεί εντόνως, χωρίς να λογαριάζει ότι με αυτό τον τρόπο κόβει κάθε σχέση αυριανής συνεργασίας. Μύλος…!

Την «έξοδο» βλέπει ο Σγουρίδης.

Τα «φάλτσα», όμως, δεν σταμάτησαν εκεί καθώς ο υφυπουργός υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης έκανε τη γκάφα (;) να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε του αγρότες, όπως και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.

Ο κ. Σγουρίδης υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά το Μαξίμου του επέβαλε το… βασανιστήριο της αναμονής μέχρι σήμερα, Παρασκευή, οπότε και ο κ. Τσίπρας, που θα αποφασίσει επί του θέματος, μιας και επιστρέφει από τις Βρυξέλλες. 

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επέμεναν αργά χθες βράδυ μιλώντας στο iefimerida.gr ότι «η παραίτηση του κ. Σγουρίδη θα γίνει αποδεκτή», διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Φυσικά θα ήταν παράληψη να μην πούμε ότι το ίδιο έκαναν και ο προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παραστατίδης, αλλά και ο πρωθυπουργικός ξάδερφος και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας. Τι θα κάνει τώρα ο πρωθυπουργός; Θα πάρει μέτρα για τον έναν και όχι για τους άλλους δυο;

Στον «αέρα» η αξιολόγηση

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, παρατείνεται η έναρξη των συνομιλιών με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα ούτε τα τεχνικά κλιμάκια.

Όσο για την επιστροφή του κουαρτέτου, η κυβέρνηση ελπίζει στην άφιξή του, το νωρίτερο στα τέλη της εβδομάδας που έρχεται.

Ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν πως η αξιολόγηση μπορεί πολύ δύσκολα, να ολοκληρωθεί μέχρι το Καθολικό Πάσχα.

Ωστόσο όπως φαίνεται όλα παραμένουν ανοιχτά. Εξάλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την Ελλάδα διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. «Στην Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε «ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Η Θυσία συντάξεων

Την ίδια ώρα ο κ.Ντάισελμπλουν επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της «θυσίας των συντάξεων» προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές. Μάλιστα εμφανίστηκε σε κοινή γραμμή με τη θέση του ΔΝΤ ότι απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. 

Share.

Comments are closed.