Παναγροτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα

0

Μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν για αύριο Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής, Βαγγέλης Μπούτας, οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα και ήδη, από χθες, αντιπροσωπεία τους έχει σειρά επαφών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση των αγροτών.

Επίσης, σημείωσε ότι αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι μία συμβολική ενέργεια» είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη».

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Δεν υποχωρούν οι αγρότες της Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τη μεγαλύτερη μερίδα αυτών να εμφανίζονται «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους και να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις. Αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μπορεί να κατέβει πολύς κόσμος στην πρωτεύουσα αύριο (Παρασκευή), με στόχο να στηθεί ένα δυναμικό πανελλήνιο μπλόκο στο Σύνταγμα, αλλά έχουμε φροντίσει να μην υπάρχει αποδυνάμωση στα μπλόκα μας». Όπως μάλιστα διαμηνύει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στην αερογέφυρα Θέρμης, κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης, αν συμβούν επεισόδια στην Αθήνα, είναι πανέτοιμοι να «σφίξουν» περαιτέρω τα σημεία που έχουν μπλοκάρει, για περισσότερες από 20 ημέρες.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και επαναλαμβάνοντας ότι η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο δεν τους ικανοποίησε, οι απεργοί διευθετούν σήμερα και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κάθοδό τους στην Αθήνα, ενώ μερίδα αυτών θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ειδικότερα στις 13:00 η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, έχει προγραμματίσει συνάντηση των μελών της στη Χαλκηδόνα. «Θα αποφασίσουμε ποια θέση θα κρατήσουμε και πώς θα κινηθούμε στο εξής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της δύναμης, Χρήστος Γκόντιας και διευκρίνισε: «Η συντονιστική δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Στη σημερινή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσουμε, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι δεν φεύγουμε από τα μπλόκα και ότι συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της Επιτροπής συμμετείχαν και στη συνάντηση της Νίκαιας και είχαν προτείνει η κάθοδος στην Αθήνα να γίνει Δευτέρα ή Τρίτη και όχι αύριο. Επιπλέον, μέλη της δύναμης, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του μπλόκου στα Τέμπη διερεύνησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, γεγονός που όμως δεν φαίνεται να έχει αίσιο τέλος.

Share.

Comments are closed.