Εκλογές ή μέτρα-σοκ, αυτό αίναι πια το μεγάλο δίλημμα της κυβέρνησης

0

Είναι σαν να ανοίγεις ανοιχτές πόρτες λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στα σχοινιά αφού βρέθηκε αντιμέτωπη, από την μία πλευρά, με τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών που πραγματοποιήθηκαν ενάντια της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και από την άλλη με τους δανειστές οι οποίοι ζητούν επιτακτικά περικοπές κύριων συντάξεων, νέα δημοσιονομικά μέτρα και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Το χθεσινό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις που συνένωσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια αγρότες, εργάτες και ελεύθερους επαγγελματίες και προκάλεσε πανικό σε κομματικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν χτες, σημείωσαν την αγωνία τους για το μέλλον της κυβέρνησης ενώ παράλληλα εξέφρασαν φόβους σχετικά με τις πιέσεις των δανειστών για τις οποίες εκτίμησαν ότι εάν οδηγήσουν σε σημαντικές ανατροπές του σχεδίου Κατρούγκαλου, όπως για παράδειγμα την περικοπή των κύριων συντάξεων, τότε δεν θα ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι βουλευτές που αναμένουν την τελική κατάληξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, σκέφτονται να παραιτηθούν της βουλευτικής έδρας και να αποχωρήσουν από τη βουλή πριν από την ψηφοφορία.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζουν πλέον ότι η επιλογή που έχουν είναι να αναλάβουν την ευθύνη για την λήψη μέτρων που θα επιφέρουν σοκ στην ελληνική κοινωνία και στους συνταξιούχους για το ασφαλιστικό ή θα αρνηθούν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές.

Οι δανειστές ουσιαστικά έχουν απορρίψει την πρόταση Κατρούγκαλου ενώ τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν ζητούν την άμεση υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με περικοπές των βασικών συντάξεων, απόδοση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και μετά από 20 χρόνια εργασιακού βίου.

Όσον αφορά τις περικοπές κύριων συντάξεων έχουν προτείνει τρία σενάρια μεταξύ των οποίων είναι:

  • η οριζόντια περικοπή 6% σε όλες τις συντάξεις,
  • μείωση 15% για συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή
  • μείωση 30% για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα στις συζητήσεις μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα στο οποίο τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να είναι θετικά διακείμενα στην πρόταση Κατρούγκαλου προκειμένου να αποκρούσουν τις προτάσεις των δανειστών.

Υπάρχουν απόψεις εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι εάν οι θεσμοί συνεχίζουν να πιέζουν για περικοπές κύριων συντάξεων, τότε ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να αρνηθεί να φέρει αυτό το νομοσχέδιο στην βουλή και να δείξει τον δρόμο της κάλπης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την διάσωση του κόμματος και όχι την ευθύνη για την χώρα, όπως είχε πει ο ίδιος για τον εαυτό του μετά την ολοκλήρωση της 17ωρης διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015 που οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά το ενδεχόμενο να εισηγηθεί η ίδια το πακέτο σκληρών και επώδυνων μέτρων τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση μέσω εκλογών έχει κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος από στελέχη που προέρχονται από την τάση των 53+ μεταξύ των οποίων είναι και ο Π. Λάμπρου. Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Κατριβάνου, Καββαδία και Καραγιαννίδης ανήκουν στην τάση των 53+ και είναι από τους βουλευτές που φέρονται ως υποψήφιοι αντάρτες για το ασφαλιστικό. Στο στόχαστρο του Μαξίμου έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος καθώς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν στο πρόσωπό του το εξιλαστήριο θύμα της πρώτης φάσης των συζητήσεων με τους δανειστές και την ευκαιρία να γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, μετά από μία ενδεχόμενη απομάκρυνσή του.

Προσπάθεια συσπείρωσης από το Μαξίμου 

Διαβλέποντας το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην ΚΟ του κόμματος, το Μαξίμου ξεκίνησε ήδη από χθες την προσπάθεια συσπείρωσης κόμματος και ΚΟ. Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις και διαρροές δημιουργούν κλίμα ευφορίας για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παραβλέποντας τις κίτρινες κάρτες του κουαρτέτου.

Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χθες μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους δανειστές ότι οι θεσμοί φαίνεται να έχουν αποδεχτεί την δομή του ασφαλιστικού και εξέφραζαν την πεποίθηση ότι οι θα υπάρξει συμφωνία εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί και στην κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης. ‘Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το body language (γλώσσα του σώματος) των θεσμών έδειχνε ότι θέλουν κλείσει η συμφωνία ενώ σημείωναν ότι υπάρχει η βάση που είναι η ελληνική πρόταση.

Share.

Comments are closed.