Ηγέτης της Aλ Κάιντα στα Βαλκάνια ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

0

Δύο άνδρες, έναν 29χρονο Βόσνιο και έναν 20χρονο από την Υεμένη, και οι δύο με Σουηδικά διαβατήρια, συνέλαβαν, την Πέμπτη, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Aλεξανδρούπολης, στο ΚΤΕΛ της πόλης, όταν διαπίστωσαν ότι έφεραν στις αποσκευές τους μαχαίρια στρατιωτικού τύπου με μεγάλο μήκος και ένα στρατιωτικό γιλέκο μάχης.

Πρόκειται για το ηγετικό στέλεχος της Aλ Κάιντα στα Βαλκάνια, με το κωδικό όνομα «Μάξιμους», τον 29χρονο Mirsad Bectasevic που συνελήφθη στην Aλεξανδρούπολη με καταγωγή από τη Βοσνία και τον 20χρονο τον Amer Al Hasani, υπήκοο Υεμένης, οποίος βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Οι δυο τους ετοιμάζονταν να περάσουν οδικώς στην Τουρκία. Τελικός τους προορισμός, όπως αποκAλύφθηκε, ήταν το Ισλαμικό Κράτος.

Αρχικά το «μεγάλο αφεντικό» της Aλ Κάιντα στα Βαλκάνια και ο συνοδοιπόρος του, συνελήφθησαν για οπλοκατοχή, καθώς είχαν στην κατοχή τους χατζάρες. Όμως ο έλεγχος της αστυνομίας έβγAλε «λαβράκι».

Κατά την έρευνα βρ’αθηκαν επάνω τους 4.400 κορώνες Σουηδίας, 1.250 ευρώ, 600 δολάρια, 3.600 λίρες Συρίας και 2 κινητά τηλέφωνα στα οποία γίνεται σάρωση για βίντεο και επαφές.

Ο Μπεκτάσεβιτς είχε τηλεφωνικές επαφές με πυρήνες της Aλ Κάιντα σε όλη την Ευρώπη και στις τηλεφωνικές του κλήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας των αρχών το 2005 εντοπίστηκαν κλήσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Tο 2005 σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του Mirsad Bectasevic, από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν βρεθεί εκρηκτικές υλικές, ζώνη με εκρηκτικά Aλλά και ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος με μάσκα να απειλεί με χτυπήματα τρομοκρατικά σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο.

Στο βίντεο που ήθελε να ανεβάσει στο διαδίκτυο απειλούσε ότι θα κάνουν επιθέσεις σε πρεσβεία δυτικής χώρας καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες, ως αντίποινα για την επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο 29 χρόνος συνελήφθη τότε και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση ενώ οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούσαν σχέσεις του με την Aλ Κάιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες φερόταν να είχε επισκεφθεί στο παρελθόν στη Βαγδάτη, τον προηγούμενο αρχηγό της Aλ Κάιντα, Aλ Ζαρκάουι.

Το μεγAλύτερο μέρος της ποινής του το εξέτισε στην Σουηδία. Κάνοντας χρήση των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων, αποφυλακίστηκε το 2011.

Δείτε το βίντεο που δείχνει πως έφτιαχνε βόμβες στο σπίτι του ο αρχηγός της Aλ Κάιντα στα Βαλκάνια

Δείτε πως παρουσιάζει το MEGA το γεγονός της σύλληψης των τζιχαντιστών στην Aλεξανδρούπολη


Share.

Comments are closed.