Θα πληρωθεί πλουσιοπάροχα η εταιρεία του Γκλεν Κιμ για τις συμβουλές της στο Υπ. Οικονομικών

0

Στο ποσό των 800.000 ευρώ ανέρχεται η αμοιβή του Γκλεν Κιμ, του Αμερικανοκορεάτη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παρείχε αρχικά υπηρεσίες στον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Απόφαση που υπέγραψαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προβλέπει πως η εταιρεία του Γκλεν Κιμ θα λάβει το ποσό των 800.000 ευρώ για τις υπηρεσίες της στα θέματα διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως η ομάδα του Γκλεν Κιμ, συναποτελείται από τους συμβούλους Κιμ Μπράιν και Πίτερ Λεγκλέρ, οι οποίοι τους τελευταίους 11 μήνες επικουρούν την κυβέρνηση Τσίπρα σε θέματα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νόμο για το ΤΧΣ, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν από το CNN Greece για το μεγάλο ύψος της αμοιβής προς την εταιρεία του Γκλεν Κιμ, επιβεβαίωσαν το ποσό και υποστήριξαν πως ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος έχει διαδραματίσει πολύ υποστηρικτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικά ανάφεραν πως σε κάποιες από τις πρόσφατες επαφές που είχε σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρευρέθη και ο Γκλεν Κιμ (π.χ. με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ), για να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις και να παρουσιάσει την εργασία που έχει γίνει σε κρίσιμους τομείς.

Πρέπει να σημειωθεί πως η αμοιβή του Γκλεν Κιμ απαίτησε τη ψήφιση ειδικής διάταξης η οποία περιελήφθη στην ΠΝΠ της 31 Ιουλίου 2015, η οποία κυρώθηκε με το ν.4350/2015.

Η σχετική διάταξη προβλέπει πως με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβαρύνεται μόνον με τις 800.000 ευρώ της αμοιβής του Γκλεν Κιμ. Ήδη έχει επιβαρυνθεί με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιων αποζημιώσεων του Γκλεν Κιμ και των συνεργατών του Κιμ Μπράιν και Πίτερ Λεγκλέρ που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ενδεικτικά, το υπουργείο Οικονομικών προσφάτως πλήρωσε την αεροπορική μετάβαση του Γκλεν Κιμ από τη Βοστώνη στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Λονδίνο, αλλά και τη μετάβαση του Πίτερ Λεγκλέρ από το Λονδίνο στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Μιλάνο. Καταβλήθηκε για αυτές τις μετακινήσεις το κόστος μεταφοράς, διαμονής και η ημερήσια αποζημίωση, χωρίς ωστόσο σε καμία από τις περιπτώσεις η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συνολικό κόστος.

Share.

Comments are closed.