Διεθνής Διαφάνεια: 58η η Ελλάδα στην κατάταξη 168 χωρών για τη διαφθορά

Στην 58η θέση μεταξύ 168 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Transparency International για τη διαφάνεια για το έτος 2015 – στην ίδια περιοχή με Κούβα, Ιταλία, Τουρκία και Νότιο Αφρική.

Συγκεκριμένα, με βαθμολογία το 0 για την “απόλυτη διαφθορά” και το 100 για την “απόλυτη διαφάνεια”, η χώρα μας συγκεντρώνει 46 βαθμούς. Πριν όμως απογοητευτείτε, να σας πούμε ότι βελτιώσαμε σημαντικά τη βαθμολογία μας και ανεβήκαμε αρκετές θέσεις από τη θέση 69 στην οποία είχαμε καταταγεί πέρσι.

Ικανοποίηση μεν για την Ελλάδα, αλλά…

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα την περίοδο 2012- 2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 10 βαθμούς (από 36 σε 46) που μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη από την 94η στην 58η», δήλωσε ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, η βελτίωση αυτή είναι το αποτέλεσμα των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά σθεναρότερα. «Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Εθνικός Συντονιστής με τον οδικό χάρτη και τώρα η ενίσχυση του θεσμού με την τοποθέτηση υπουργού βαίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών που ξεσκεπάζουν όσους παρανομούν, με έμφαση σε θέματα φοροδιαφυγής και στην καθιέρωση της νομιμότητας», ανέφερε.

Παρατήρησε ωστόσο ότι «στην Ελλάδα η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών και να δημιουργήσει πρότυπα ακεραιότητας, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στη διαφθορά».

Σημαντική είναι ωστόσο και η παρατήρηση που κάνει ο κ. Μπακούρης, «η συνεχόμενη οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει την οικονομική δραστηριότητα και συνακόλουθα τη δυνατότητα των πολιτών να δωροδοκούν, ενώ η  επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων περιόρισε δραστικά το ξέπλυμα χρήματος».

Τι γίνεται στο διεθνές πεδίο;

Στην κορυφή των πιο διαφανών χωρών βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες. Πρώτη έρχεται η Δανία που συγκεντρώνει 91 μονάδες και ακολουθούν η Φινλανδία με 90 και η Σουηδία με 89. Στον αντίποδα, ως πιο αδιαφανείς χώρες εμφανίζονται η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, που συγκεντρώνουν μόλις 8 μονάδες. Στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν επίσης το Αφγανιστάν με 11 μονάδες, το Σουδάν με 15, το Ιράκ με 16 και η Συρία με 18 μονάδες.

Πώς τα καταφέρνουν οι χώρες που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις απέναντι στη διαφθορά;

  • Έχουν υψηλά επίπεδα της ελευθερίας του Τύπου,
  • πρόσβαση στην πληροφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν από πού προέρχονται οι πόροι και τον τρόπο με τον οποίον δαπανώνται,
  • υψηλά επίπεδα ακεραιότητας των ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας,
  • αλλά και δικαστικό σώμα που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων και είναι απολύτως ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.

Ένα επιθυμείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας πατήστε ΕΔΩ

Στοιχεία από προηγούμενες εκθέσεις μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πρωτομαγιά 2025 στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Η Πρωτομαγιά πλησιάζει και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει μια γιορτή με τραγούδι, χορό,…

6 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Η αριθμητική του Πρωθυπουργού θυμίζει δημιουργική λογιστική

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την…

6 ώρες ago

Όργιο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις Ζάναξ (Xanax): Συνταγογράφησαν άλλα 200 κουτιά σήμερα παρά τις αποκαλύψεις

Παρά τις αποκαλύψεις που έκανε η εκπομπή Live News στις 23/4/2025, ότι  δυο γιατροί μέσα…

7 ώρες ago

ΣΟΚ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: 60χρονη ογκολογική ασθενής υπέστη εγκαύματα εν ώρα επέμβασης γιατί χάλασε ένα μηχάνημα

Ένα σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας, καθώς μια ασθενής έπαθε εγκαύματα στο χειρουργείο,…

7 ώρες ago

Έρευνα του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το DNA των κατοίκων της αρχαίας Καρχηδόνας ήταν περισσότερο ελληνικό παρά φοινικικό

Μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της αρχαίας Καρχηδόνας είχαν στενότερη γενετική σχέση…

21 ώρες ago

Καλοκαίρι στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων – Δηλώσεις συμμετοχής

Αυτό το καλοκαίρι ετοιμαστείτε για μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών…

22 ώρες ago