Στην 58η θέση μεταξύ 168 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Transparency International για τη διαφάνεια για το έτος 2015 – στην ίδια περιοχή με Κούβα, Ιταλία, Τουρκία και Νότιο Αφρική.
Συγκεκριμένα, με βαθμολογία το 0 για την “απόλυτη διαφθορά” και το 100 για την “απόλυτη διαφάνεια”, η χώρα μας συγκεντρώνει 46 βαθμούς. Πριν όμως απογοητευτείτε, να σας πούμε ότι βελτιώσαμε σημαντικά τη βαθμολογία μας και ανεβήκαμε αρκετές θέσεις από τη θέση 69 στην οποία είχαμε καταταγεί πέρσι.
Ικανοποίηση μεν για την Ελλάδα, αλλά…
«Είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα την περίοδο 2012- 2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 10 βαθμούς (από 36 σε 46) που μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη από την 94η στην 58η», δήλωσε ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, η βελτίωση αυτή είναι το αποτέλεσμα των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά σθεναρότερα. «Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Εθνικός Συντονιστής με τον οδικό χάρτη και τώρα η ενίσχυση του θεσμού με την τοποθέτηση υπουργού βαίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών που ξεσκεπάζουν όσους παρανομούν, με έμφαση σε θέματα φοροδιαφυγής και στην καθιέρωση της νομιμότητας», ανέφερε.
Παρατήρησε ωστόσο ότι «στην Ελλάδα η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών και να δημιουργήσει πρότυπα ακεραιότητας, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στη διαφθορά».
Σημαντική είναι ωστόσο και η παρατήρηση που κάνει ο κ. Μπακούρης, «η συνεχόμενη οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει την οικονομική δραστηριότητα και συνακόλουθα τη δυνατότητα των πολιτών να δωροδοκούν, ενώ η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων περιόρισε δραστικά το ξέπλυμα χρήματος».
Τι γίνεται στο διεθνές πεδίο;
Στην κορυφή των πιο διαφανών χωρών βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες. Πρώτη έρχεται η Δανία που συγκεντρώνει 91 μονάδες και ακολουθούν η Φινλανδία με 90 και η Σουηδία με 89. Στον αντίποδα, ως πιο αδιαφανείς χώρες εμφανίζονται η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, που συγκεντρώνουν μόλις 8 μονάδες. Στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν επίσης το Αφγανιστάν με 11 μονάδες, το Σουδάν με 15, το Ιράκ με 16 και η Συρία με 18 μονάδες.
Πώς τα καταφέρνουν οι χώρες που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις απέναντι στη διαφθορά;
Ένα επιθυμείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας πατήστε ΕΔΩ
Στοιχεία από προηγούμενες εκθέσεις μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η οποία έχει προκηρυχθεί από…
Ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε μια σημαντική παρέμβαση για τη βελτίωση του αστικού φωτισμού σε δύο…
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για το νεοϊδρυθέν Κέντρο Δημιουργικής…
Όλοι οι βουλευτές Αττικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (Παύλος Γερουλάνος , Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια…
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης τοποθετήθηκε δημοσίως για τη στάση που θα κρατήσει…
Συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ο Νίκος Ρωμανός, σήμερα Δευτέρα (18/11), για την έκρηξη σε…