Ισόβια πρότεινε Τούρκος εισαγγελέας για δύο δημοσιογράφους της Cumhuriyet

0

Την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης ζήτησε ο εισαγγελέας κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας, φυλακίσθηκαν στις 26 Νοεμβρίου κατηγορούμενοι για την ανάρτηση βίντεο που δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) να μεταφέρουν όπλα με προορισμό ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ζήτησαν για κάθε έναν από τους δύο κατηγορούμενους μία «αυστηρή» ποινή ισόβιας κάθειρξης (η οποία προβλέπει πολύ αυστηρές συνθήκες κράτησης και δεν προβλέπει υπό όρους αποφυλάκιση), μία κανονική ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και επιπλέον τριακονταετή ποινή κάθειρξης, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν είναι προσωπικά οι ενάγοντες στη δίκη αυτή, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν είναι γνωστή.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε πράξη «προδοσίας» τη δημοσιοποίηση του βίντεο και δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι ο Τζαν Ντουντάρ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα».

Εν αναμονή της δίκης τους, οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή του Σίλιβρι, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών με στόχο την κατασκοπεία» και για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης «διά της βίας» και με την υποστήριξη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα του τούρκικου πρακτορείου ειδήσεων Dogan (DHA) με τίτλο «Dündar ve Gül hakkındaki iddianame tamamlandı» στα τούρκικα πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.