Νέος διπολισμός: Ο «νεοφιλελεύθερος» Μητσοτάκης απέναντι στο «λαϊκιστή» Τσίπρα

0

 Μπορεί οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντώνται αύριο (15:00) με τις θεσμικές ιδιότητες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά τίποτε δεν προοιωνίζεται ότι από αυτή τη συνάντηση θα υπάρξει κάτι που να κατατείνει στην αποκλιμάκωση της έντασης στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Κάθε άλλο! Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη λάβει θέσεις προκειμένου να οικοδομήσουν ένα νέο διπολισμό που θα επιχειρηθεί, τελικά, να συμπιέσει το μεταξύ τους κεντροαριστερό χώρο αλλά και να «μαζέψει» τους σχηματισμούς που έχουν στα άκρα τους (Χρ. Αυγή και ΑΝΕΛ η Ν.Δ, ΛΑ.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ).

Το Μαξίμου ανέβασε, πολύ νωρίς, (ούτε τέσσερα 24ώρα από την ανάληψη της γαλάζιας Προεδρίας από τον Μητσοτάκη) θυμίζοντας τα… τηλεφωνικά κέντρα της Siemens και δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι άκρων την αντιπαράθεση με το νέο αρχηγό της δεξιάς.

Στον αντίποδα, ο Μητσοτάκης κατήγγειλε – όχι μία και δύο αλλά… εννέα φορές (!) στην ομιλία του το λαϊκισμό γενικότερα και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα – ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι δεν έχει εντολή συνεργασίας ή στήριξης του κ. Τσίπρα.

Με τις δημοσκοπήσεις να συμβάλλουν, επίσης, στη δημιουργία κλίματος καθώς δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ως στόχο να συμπήξουν μέτωπα:

  • ένα αντιδεξιό ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μην δοθεί τέλος στην – παρά τα προβλήματα και τις υποχωρήσεις της – πρώτη φορά αριστερής κυβέρνηση
  • ένα «κοινής λογικής και ευρωπαϊσμού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συσπειρώσει το σύνολο της «αντισύριζα» τάσης της ελληνικής κοινωνίας και να αμβλύνει τις επιφυλάξεις πολλών κεντροαριστερών να ψηφίσουν το κόμμα της κεντροδεξιάς στη χώρα.

Μπορεί το κλίμα στη Ν.Δ. να δείχνει θετικό, σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα, αλλά ακόμα είναι η αρχή. Κανείς έχει δοκιμαστεί και κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να κάνει αυτή τη στιγμή κριτική ή αντάρτικο στη νέα ηγεσία.

Από την άλλη, η πίεση στον κ. Τσίπρα, πολιτική και επικοινωνιακή, αυξάνεται καθώς ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει εντός και εκτός Ελλάδας, κυρίως το δεύτερο, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Βέβαια, ο Πρωθυπουργός παίζει το παιχνίδι αυτό από θέση ισχύος. Η πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο αποδεικνύει ότι ουδεμία διάθεση έχει να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν προς όφελος του αντιπάλου του.

Share.

Comments are closed.