Μηνύσεις για τις ιστολογικές της 4χρονης Μελίνας

0

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου βρέθηκαν σήμερα οι γονείς τηςμικρής Μελίνας από τον Άγιο Νικόλαο, που βρήκε τραγικό θάνατο μετά από επέμβαση για κρεατάκια στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, προκειμένου να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τους χειρισμούς, που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη διερεύνηση των ακριβών αιτιών θανάτου.

Οι γονείς της 4χρονης έφτασαν στα δικαστήρια συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους, καθώς και την τεχνική σύμβουλο που έχει ορίσει η οικογένεια κα Ελπίδα Σπανουδάκη.

Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι της οικογένειας «παρά τη δέσμευση της προϊσταμένης του Εργαστηρίου Τοξικολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, για εξέταση των οργάνων παρουσία της τεχνικής συμβούλου της οικογένειας, το εργαστήριο προχώρησε σε διατομή της καρδιάς και του εγκεφάλου και τη λήψη δειγμάτων παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ είχε κοινοποιηθεί το εξώδικο της οικογένειας».

Όπως επισημάνθηκε οι γονείς του άτυχου κοριτσιού ζητούν την γενετική ταυτοποίηση των οργάνων και των δειγμάτων που έχουν ληφθεί για τη διενέργεια των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Τι απαντά το νοσοκομείο

Με μια ανακοίνωση η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου λέει πως δεν υπήρξαν κρυφές διαδικασίες και οτι η αποστολή του υλικού για τις ιστολογικές εξετάσεις στην Αθήνα ήταν καθόλα νόμιμη διαδικασία. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται :

«Προς αποφυγή παρερμηνειών, η Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Γ.Ν. Βενιζέλειο ανακοινώνει τα εξής σχετικά με τις διαδικασίες ιατροδικαστικής εξέτασης που αφορούν το τραγικό περιστατικό τoυ θανάτου της τετράχρονης:

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα με αιχμές για «κρυφές» ενέργειες εκ μέρους του Νοσοκομείου και προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως έχουμε ενημερώσει αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Η απόφαση για αποστολή του υλικού στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελήφθη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών – νηπίων – παίδων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η αποστολή έγινε νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά, μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής. Δεν απαιτείται συναίνεση των συγγενών για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία που διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά όταν η παραγγελία δίδεται από προανακριτική Αρχή.

Δεν κατανοούμε τις δηλώσεις της Τεχνικής Συμβούλου, η οποία μπορεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την προανακριτική αρχή. Από τις νομοθετικές διατάξεις (εν προκειμένω στα Άρθρα 204 επόμενα και 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σε περιπτώσεις πραγματογνωμοσύνης υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας σχετικά με το διορισμό των τεχνικών συμβούλων και τα δικαιώματά τους, είναι ο εκτελών την προανάκριση, εν προκειμένω το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η όποια ενημέρωση και πρόσκληση του Τεχνικού Συμβούλου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά του, να παρίσταται κατά τις εργασίες των πραγματογνωμόνων και να λαμβάνει υπόψη του έγγραφα, γίνεται κατόπιν γραπτής αιτήσεώς του, σε αυτόν που διενεργεί προανάκριση.

Το ΠΑ.Γ.Ν.Η. δεν έχει καμία ανάμιξη στη διαδικασία κλήσης του Τεχνικού Συμβούλου της οικογένειας, καθότι αυτό είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής Αρχής.

Επιπλέον, δεν κατανοούμε την προσπάθεια μέσων μαζικής ενημέρωση να δείξουν ότι υπάρχει κάποια  «πρόθεση για συγκάλυψη» και ευθύνη του Νοσοκομείου για μη κλήση του Τεχνικού Συμβούλου, όταν αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητά του, γεγονός που όφειλαν να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας και η Τεχνική Σύμβουλός.

Εξ αρχής δηλώσαμε ότι θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και σας βεβαιώνω  ότι αυτές έχουν γίνει. Έχει επιληφθεί Εισαγγελέας και προανακριτική Αρχή, οι οποίοι διασφαλίζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Σας ενημερώνω τέλος, ότι το γεγονός της αυτόβουλής εξαίρεσης της διενεργούσας την Προκαταρκτική Εξέταση δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα την πρόοδό της, καθότι αντικαταστάθηκε πάραυτα, οπότε θα έχουμε το πόρισμα εντός της εβδομάδας.

Συλλυπούμεθα ως Διοίκηση του Νοσοκομείου ξανά την οικογένεια για το τραγικό αυτό περιστατικό και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για την διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, εάν προκύψουν.»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner