«Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του Διονύση Λεϊμονή

0

Αυτές τις μέρες έπεσε στα χέρια μας ένα πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκης και θα ήθελα να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας.

Είναι «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» του Διονύση Λεϊμονή. Πρόκειται για ένα παιδικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στην επιτυχημένη και πολυδιαβασμένη σειρά «Περιστέρια» των εκδόσεων Πατάκη τον Μάιο του 2014 και ήδη βρίσκεται στην τρίτη του έκδοση αγγίζοντας την ψυχή μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Στο βιβλίο αυτό συναντιέται η Λογοτεχνία με την Ιστορία, η Ιστορία γίνεται συναρπαστική, καθώς προβάλλεται και διανθίζεται  μέσα από λογοτεχνικές ιστορίες και κείμενα.

Η ιστορία ξεκινάει το 1802, όταν ο λόρδος ΄Ελγιν με την ανοχή των Τούρκων φορτώνει στον μικρό μπρίκι του, τον «Μέντορα», δεκαεπτά κιβώτια με κλεμμένα γλυπτά από την Ακρόπολη. Μια τρικυμία όμως είναι η αιτία που το μικρό πλοιαράκι κάνει μπουρμπουλήθρες στον Αβλέμονα των Κυθήρων. Τρία χρόνια χρειάστηκε ο ΄Ελγιν να ανασύρει τα δεκάξι κιβώτια από τον βυθό, ενώ το δέκατο έβδομο κιβώτιο δεν έχει βρεθεί ακόμα. Και το παράδοξο είναι πως 200 και πλέον χρόνια μετά ακόμα αναζητείται…

Εδώ ξεκινάει η μυθοπλασία. Επτά παιδιά μεταξύ των οποίων και η τυφλή Φανούλα, που κάνουν διακοπές στα Κύθηρα, μαθαίνουν για το «ναυάγιο» έπειτα από τη γνωριμία τους με τον «κύριο Δημήτρη, τον αρχαιολόγο». Επτά παιδιά, ο κύριος Δημήτρης και ο κυρ Γιώργης ο καπετάνιος σε μια προσπάθεια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας αναζητούν το χαμένο κιβώτιο. Τι κρύβει άραγε στα σπλάχνα του; Γιατί δεν βρέθηκε ακόμα; Τι θα συμβεί αν βρεθεί και πότε θα επαναπατριστούν οι θησαυροί μας που κοσμούν χρόνια τώρα ξένα Μουσεία;  ΄Ενα βιβλίο που μυρίζει θάλασσα από την αρχή ως το τέλος, θάλασσα, αρμύρα και ελληνική περηφάνια!!!

Ποιος είναι ο Διονύσης Λεϊμονής

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων του Φιλολογικού τμήματος με κλασσική ειδίκευση. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (καθηγητής Στο 3ο  Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου).

Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ενώ  έχει λάβει διακρίσεις για διηγήματα, παραμύθια αλλά και ποιήματά του.

Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων παιδικών και για ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες.

Επιμελείται επίσης και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή  «Μιλάμε για το βιβλίο» στο Ράδιο 1 του Βόλου.

Είναι υπεύθυνος σχολικής βιβλιοθήκης, εκπρόσωπος στην περιοχή της Μαγνησίας  της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων, τακτικό μέλος  του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου .

Εργα του:

«Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», εκδόσεις Παππάς,

«Το μυστικό της Δαγκάνας» (εκδόσεις  Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου), 

«Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας

«Τα τίμια δώρα», εκδόσεις Ηρα Εκδοτική

Συλλογικές εκδόσεις

«Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο», Κύκλος παιδικού βιβλίου, εκδόσεις Faber, Αθήνα 2015

Στις 2 Απριλίου του 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του παιδικού βιβλίου με το βραβείο «Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Τέλος, «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το βραβείο αναγνωστών  Public 2015.

Share.

Comments are closed.