Συνελήφθη την Τετάρτη υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για δωροληψία

0

Ο 60χρονος Γιάννης Ζαφειρόπουλος είναι ο υποδιευθυντής καταστήματος της Εθνικής τράπεζας – και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία που συνελήφθη την Τετάρτη από την Ασφάλεια, κατηγορούμενος για δωροληψία, σχετικά με υπόθεση χρηματοδότησης επιχείρησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα όπως αποκάλυψε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ τα οποία φέρεται να είχε ζητήσει ως μίζα από επιχειρηματία.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, ήταν μέλος των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι τον διέγραψαν από τα όργανα του κόμματος.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον πέντε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και μια φοροτεχνικό.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη χθες (13-1-2016), σε περιοχή της Αθήνας, 60χρονος υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον πέντε (5) υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και μια φοροτεχνικός, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση.
Τα παραπάνω άτομα δεν συνελήφθησαν λόγω μη ύπαρξης αυτοφώρου, ενώ επιπλέον εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμα ατόμου, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από πρόσφατη καταγγελία ημεδαπού, σχετικά με αίτημα ένταξής του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούσε από το έτος 2011, με χρηματοδοτούμενο ποσό περίπου 1.500.000 ευρώ, σε τρεις δόσεις.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την άνοιξη του 2014, σε επαφή που είχε αρχικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του.

Στη συνέχεια ο καταγγέλλων παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ομοίως για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.
Τελικά ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, παρέπεμψε τον καταγγέλλοντα στον συλληφθέντα τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ κατ’ απαίτησή του άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.
Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε την εκ νέου καταβολή χρημάτων και τελικά συμφώνησε να του δοθούν 3.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβε από τον καταγγέλλοντα, χθες το πρωί σε προκαθορισμένη συνάντηση σε περιοχή της Αθήνας.
Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα (14-01-2016) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ η έρευνα συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210-8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων».

Τι απαντά για τη μίζα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ήταν για μένα τα χρήματα αλλά για τη γυναίκα μου που είναι φοροτεχνικός». Με αυτή τη φράση ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, προσπάθησε να δικαιολογήσει στους αστυνομικούς πως βρέθηκε με τα προσημειωμένα χρήματα τηςμίζας στα χέρια.

Πώς δούλευε το κύκλωμα

Οι αστυνομικοί του εσωτερικών υποθέσεων κινηματογραφούσαν όλη τη σκηνή όπου ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού με τον αγρότη για να παραλάβει μέρος τον χρημάτων που είχε ζητήσει προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» χρήματα του ΕΣΠΑ που του είχαν εγκριθεί.

Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι ο αγρότης συνολικά χρειάστηκε να δώσει μίζα σε 5 διαφορετικά άτομα καθώς κάθε φορά ο ένας τον έστελνε στον άλλο. Και μάλιστα όλοι τους είναι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών και του ΣΔΟΕ. Το τραγελαφικό, μάλιστα σε μια περίπτωση ήταν ότι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είχαν πάει οι ίδιοι στην επαρχιακή πόλη που διαμένει ο αγρότης για να παραλάβουν τα χρήματα λέγοντας του: «ήρθαμε εμείς για να μην ταλαιπωρείσαι και τρέχεις στην Αθήνα»

Είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμος αξιωματικών έλεγε χθες πως αν δεν είχε κάνει την καταγγελία ο αγρότης τότε το κύκλωμα θα συνέχιζε να του αρπάζει λεφτά καθώς οι κατηγορούμενοι κατάλαβαν ότι ήταν «η κότα με τα χρυσά αυγά»

Share.

Comments are closed.