Χρυσές Σφαίρες 2016 «Επιστροφή» και «Διάσωση» σε πρώτο πλάνο

0

Η ταινία «Η επιστροφή» του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου που απέσπασε τρία βραβεία είναι η μεγάλη νικήτρια των εφετινών Χρυσών Σφαιρών. Το σκληρό δράμα εποχής που γυρίστηκε κάτω από άθλιες καιρικές συνθήκες και σε αυθεντικούς χώρους, απέσπασε τα βραβεία καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και καλύτερης σκηνοθεσίας (σε λίγο καιρό θα προβάλλεται και στην Ελλάδα).

Αυτό σημαίνει ότι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ύστερα από τέσσερις υποψηφιότητες βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο πρώτο του Όσκαρ, ενώ ο Ινιαρίτου σε ένα δεύτερο Όσκαρ σκηνοθεσίας αφού ήταν αυτός που το κέρδισε πέρσι για το «Birdman» (χωρίς να έχει κερδίσει την Σφαίρα).

Στα Όσκαρ όμως όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται και η «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ αφού απέσπασε το βραβείο καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ (αν και δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο). Για την ίδια ταινία ο Ματ Ντέιμον κέρδισε την Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ, έχοντας παίξει τον αστροναύτη που κατορθώνει να επιβιώσει έχοντας μείνει μόνος στον Άρη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ντέιμον κερδίζει την Χρυσή Σφαίρα μετά το 1998 όταν κέρδισε στην κατηγορία καλύτερου σεναρίου μαζί με τον Μπεν Αφλεκ για τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ».

Μια έκπληξη σημειώθηκε στις γυναίκες υποψήφιες για ερμηνεία σε δραματική ταινία. Ούτε η Ρούνεϊ Μάρα, ούτε και η Κέιτ Μπλάνσετ βραβεύθηκαν για την «Carol». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ταινία του Τοντ Χέινς έφυγε άπραγη από τα βεβαία ενώ βρισκόταν στην κορυφή των υποψηφιοτήτων. Το βραβείο δόθηκε στη Μπρι Λάρσον για την δουλειά της στο «Δωμάτιο», την ιστορία μιας μητέρας που αποφασίζει να δραπετεύσει μαζί με το παιδί της από το κλειστό περιβάλλον στο οποίο ήταν αναγκασμένο να μεγαλώνει σε όλη του την ζωή.

Στους β’ ρόλους, ο Σιλβέστερ Σταλόνε κέρδισε την Σφαίρα για το «Creed» όπου ξαναπαίζει τον πυγμάχο Ρόκι Μπαλμπόα, που τώρα θα γίνει προπονητής του γιού του πρώτου αντιπάλου του, Απόλο Κριντ και η Κέιτ Γουίνσλετ για το «Steve Jobs» όπου παίζει την γυναίκα πίσω από τις επιτυχίες του ιδιοφυή ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς. Ακόμα μια έκπληξη αφού η Γουίνσλετ που δεν ήταν φαβορί «νίκησε» το φαβορί Τζένιφερ Τζέισον Λι των «Μισητών οκτώ».

Ο «Γιός του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες ήταν το μεγάλο φαβορί στην κατηγορία της μη αγγλόφωνης ταινίας και αυτή τελικά βραβεύθηκε, ενώ ο Ενιο Μορικόνε (αυτός κι αν ήταν φαβορί) κέρδισε την τρίτη Χρυσή Σφαίρα του για πρωτότυπη μουσική, τους «Μισητούς οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο (προηγούνταν οι βραβεύσεις του για τον «Θρύλο του 1900» και την «Αποστολή»). Άλλος ένας δημιουργός πολύ κοντά στο Οσκαρ το οποίο δεν έχει κερδίσει ποτέ παρά τις πέντε ως σήμερα υποψηφιότητές του.

Όλα τα κινηματογραφικά βραβεία
Καλύτερη δραματική ταινία: Η επιστροφή

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία: Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Η επιστροφή)
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία: Μπρι Λάρσον (Το δωμάτιο)
Καλύτερη β’ γυναικεία ερμηνεία: Κέιτ Γουίνσλε΄τα (Στιβ Τζομπς)
Καλύτερη β’ ανδρική ερμηνεία: Σιλβέστερ Σταλόνε (Creed)
Καλύτερη σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου (Η επιστροφή)
Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ: Η διάσωση
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ματ Ντέιμον (Η διάσωση)
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Τζένιφερ Λόρενς (Joy)
Καλύτερα κινούμενα σχέδια: “Inside Out”
Καλύτερη μη αγγλόφωνη ταινία: Ο γιός του Σαούλ
Καλύτερο σενάριο: Στιβ Τζομπς
Καλύτερη μουσική: Ενιο Μορικόνε (Οι μισητοί οκτώ)
Καλύτερο τραγούδι: «Wirings on the wall» – Spectre

Share.

Comments are closed.