Τα διεθνή ΜΜΕ επαναφέρουν σενάρια κρίσης καθώς και το Grexit

0

Τα σενάρια περί Grexit, μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές, πολιτικής δοκιμασίας και κοινωνικών αναταραχών ενόψει ασφαλιστικού επαναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με ομοβροντία δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες. 

Κοινός τόπος των εκτιμήσεων των ξένων δημοσιογράφων και αναλυτών είναι πως, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η ελληνική κρίση πόρρω απέχει από το να φτάνει στο τέλος της. Ορισμένα μάλιστα από τα δημοσιεύματα, όπως εκείνο του αμερικανικού περιοδικού Forbes, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν πως μια ελληνική χρεοκοπία και ένα Grexit θα ήταν η καλύτερη λύση. 

Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ασθενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2016, ο ξένος τύπος υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι -στο πολιτικό πεδίο- ο σκόπελος του ασφαλιστικού θα αποτελέσει μια ακόμη πολύ σοβαρή δοκιμασία για την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τις σχέσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς. 

Ακόμη, οικονομολόγοι και αναλυτές όπως ο επιφανής καθηγητής οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί σημειώνουν πως ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αναβλήθηκε το 2015, ωστόσο δεν απετράπη, καθώς το ασφαλιστικό και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα φέρουν και πάλι σε πορεία σύγκρουσης την Αθήνα με τους δανειστές. 

Forbes: Καλύτερα να είχατε χρεοκοπήσει 

«Δεν θέλει καν ερώτημα το αν η κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει», επισημαίνει το Forbes, σημειώνοντας πως θα ‘ταν πολύ καλύτερα αν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει και είχε φύγει από το ευρώ. 

Στο σχετικό δημοσίευμα, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως το μεγάλο ζήτημα που έχει πλέον μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό. «Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μην κάνει περικοπές, γεγονός που τη φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές, λίγους μήνες μετά την υπαγωγή της χώρας στο 3ο μνημόνιο», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις συνομιλίες Αθήνας-δανειστών ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση και το γεγονός πως ακόμη συζητείται δείχνει ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015, απλώς δεν ήταν το τέλος στο έπος της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Η αλήθεια είναι πως η καλύτερη λύση ήταν πάντα η ελληνική χρεοκοπία και το Grexit. Και το ότι αυτό δεν συνέβη είναι και η αιτία γι’ αυτό που γίνεται τώρα. Κι έτσι έχουμε και την αέναη παράταση του οικονομικού βασάνου της Ελλάδας», σημειώνει το Forbes και προσθέτει: «Η αλήθεια στην οικονομική πολιτική μοιάζει λίγο με την οδοντιατρική: συχνά είναι καλύτερο το σοκ του έντονου πόνου τώρα παρά η παράταση του πόνου για αργότερα. Έτσι κι αλλιώς και στη δεύτερη περίπτωση κανείς δεν γλιτώνει από τον πόνο και συνήθως, όταν έρθει, είναι πολύ χειρότερος».

Guardian: «Οδύσσεια» η έξοδος από την ελληνική κρίση 

«Οδύσσεια χωρίς τέλος» χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση ο Guardian, σημειώνοντας ότι αυτή συνεχίζει να πυροδοτεί κοινωνικές αναταραχές και φόβο για το μέλλον. 

Όπως σημειώνει στο σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα, μπορεί το 2015 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα που περιελάμβανε capital controls, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και συνεχείς διαπραγματεύσεις, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι για την ελληνική κυβέρνηση τα δύσκολα έπονται. Το ερώτημα που φαίνεται να βρίσκεται στο μυαλό όλων είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μπαίνοντας πλέον στον 7ο έτος της κρίσης. Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιθανόν να φέρουν νέες κοινωνικές αναταραχές. 

Το ασφαλιστικό θα φέρει σύγκρουση με δανειστές 

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί για τον διεθνή τύπο τη μεγαλύτερη δοκιμασία που καλείται να υπερβεί η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δοκιμασία, τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τη στιγμή που διαθέτει πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες θα πρέπει να περάσει από τη βουλή μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, παρά το γεγονός ότι όσα ζητούν οι πιστωτές περιλαμβάνουν σαφέστατα αντιλαϊκά μέτρα που προσκρούουν στις ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο αρνείται, μέχρι στιγμής, να βοηθήσει», σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Σύγκρουση με τους δανειστές προβλέπει από την πλευρά της η Telegraph. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα οδεύει σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές για το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, μετά τις διακηρύξεις της Αθήνας ότι δεν θα προβεί σε μειώσεις συντάξεων,  Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δαπάνες για τις συντάξεις αποτελούν το βασικό πρόσκομμα στη συμφωνία για το ασφαλιστικό ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα των δανειστών. «Το ΔΝΤ έχει ασκήσει πιέσεις για πιο έντονες περικοπές στις δαπάνες για τις συντάξεις, οδηγώντας τον Α. Τσίπρα να ζητήσει το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Η Αθήνα έχει προτείνει αυξήσεις στις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων και οι ελληνικές προτάσεις θα συζητηθούν με τους δανειστές πριν την πρώτη αξιολόγηση.
Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί «παράλογες απαιτήσεις», ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να ικανοποιήσει τους δανειστές εφαρμόζοντας μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος επιχειρώντας να προστατεύσει τις συντάξεις των φτωχότερων στρωμάτων.

Ρουμπινί: Το Grexit αναβλήθηκε, δεν απετράπη 

Τις προβλέψεις του για το 2016 παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες και ο γνωστός οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί σε άρθρο του στο Project Syndicate, στο οποίο επισημαίνει πως ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει αποκλειστεί. 

Όπως αναφέρει, το 2016, η Ευρώπη είναι εκείνη που μπορεί να αποτελέσει το σημείο μηδέν σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, o κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναβλήθηκε, ωστόσο δεν απετράπη, καθώς το ασφαλιστικό και άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανόν να βάλουν και πάλι την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε, όπως λέει ο Ρουμπίνι, να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη νομισματική ένωση, με τους επενδυτές να διερωτώνται ποιο κράτος θα ακολουθήσει.

Έτσι, μετά από ένα ενδεχόμενο Grexit είναι πιθανό και ένα Brexit, καθώς η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να αποζητά όλο και περισσότερο την απομόνωσή της από την ΕΕ, μετά την προσφυγική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner