Άγρια κόντρα κυβέρνησης – εισαγγελέων για τις λίστες φοροδιαφυγής

0

Έντονα αντέδρασαν σήμερα τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία αναφερόταν στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

Παράλληλα, από το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, παραιτήθηκαν πέντε μέλη του, εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «παρέμβαση» η οποία «εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης» τη νέα διάταξη που περιληφθεί στο νόμο 4356/2015 για την επέκταση του σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παράλληλα, η Ένωση χαρακτήριζε αμφιβόλου συνταγματικότητας την επίμαχη διάταξη.

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης και καλεί «τη Δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες».

Η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:

«Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και η προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του.

Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο-δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος θέτει το ερώτημα εάν ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Τζαβέλλας και ο γενικός γραμματέας Δ. Ζημιανίτης στη χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρονται σε συγκεκριμένη υπόθεση, και εάν ναι, ποια είναι αυτή, καταλήγοντας: «Προς το παρόν… αυτά».

Άμεσα ήρθε η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων, Κ. Τζαβέλλα, και του γ.γ. Δ. Ζημιανίτη:

«Σε συνέχεια σχολίου του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιου για τη διαφθορά, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου που αναφέρεται στο πρόσωπό μας, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

(Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4-1-2016 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται. Αντίθετα, με την επίμαχη Ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.

(Β) Η από 4-1-2016 Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος –η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν 4356/2015.»

Παραιτήσεις στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Με κοινή επιστολή παραιτήθηκαν τους πέντε μέλη του ΔΣ της Ένωσης. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Παρασκευά Αδάμη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Γεώργιο Νούλη, τον ταμία Ιωάννη Παναγόπουλο και τα μέλη Ευθυμία Σωτηροπούλου και Αντώνιο Παπαματθαίου.

Στην επιστολή παραίτησής τους οι πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούνται λόγους απτόμενους της εσωτερικής λειτουργίας του ΔΣ ως συλλογικού οργάνου και δη του τρόπου λήψεως αποφάσεων επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία αναφορά στο περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης της Ένωσης.

Share.

Comments are closed.