Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών και οίκων για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές στη χώρα το 2016.
Πολιτική αστάθεια, νέα κρίση λόγω του ασφαλιστικού, μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης, κίνδυνος Grexit ή ακόμη και χρεοκοπίας αποτελούν μερικές μόνο από τις φράσεις με τις οποίες περιγράφουν οι αναλυτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού την πραγματικότητα με την οποία -όπως εκτιμούν- θα έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα από τη νέα χρονιά.
Όπως αναφέρουν, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί ενώπιον ενός νέου γύρου προβλημάτων με επίκεντρο τον «πολιτικό δυναμίτη» του συνταξιοδοτικού ζητήματος, ένα ζήτημα που ουσιαστικά μετέφερε για τη νέα χρονιά, με τον κίνδυνο των διαρροών από το κυβερνητικό στρατόπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας πολιτικής αστάθειας να εγκυμονεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η Ελλάδα δεν θα κινηθεί σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ούτε το 2016, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Θέση ωστόσο παίρνουν οι διεθνείς οίκοι και για ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική πολιτική επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, όπως το ζήτημα της παραμονής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το μέλλον του ήδη ταλαιπωρημένου τραπεζικού τομέα.
Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας ενόψει ασφαλιστικού
Χαρακτηριστικές του δυσμενούς κλίματος για τις προοπτικές της χώρας μας είναι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών think-tanks δείχνουν επιμένουν σε δύο κυρίως σημεία που αφορούν τον κίνδυνο ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού: Πρώτον, θεωρούν ότι μια νέα πολιτική αστάθεια θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ήδη πολύπαθη ελληνική οικονομία και ενδεχομένως να της καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα. Και δεύτερον, το κρίσιμο κρας-τεστ για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα είναι οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθεί στις αρχές του νέου έτους.
Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι παρά τις ηχηρές διακηρύξεις, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη γιατί οι Ευρωπαίοι το θέλουν και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να το κρατήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα.
Νέα κρίση λόγω Ασφαλιστικού και ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας «βλέπει» για το 2016 στην Ελλάδα και το CNBC. «Τόσο η προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις όσο και η εσωτερική συνοχή της φαίνονται αδύναμες, και αυτό είναι κακός οιωνός για το θέμα του συνταξιοδοτικού», σημειώνει στο CNBC ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Υale.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να μειώσει τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ μέσω περικοπών στις συντάξεις, αναφέρει το CNBC. Όπως όμως προσθέτει, κάποιοι από τους Έλληνες βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές πως δε θα στηρίξουν μια νέα περικοπή των συντάξεων.
Στην εύθραυστη κατάσταση της κυβέρνησης Τσίπρα και τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές το νέο έτος, αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός και μαζί του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη θέση» διότι «εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση -αντίθετα από ότι έκανε τον Αύγουστο- δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες στη Βουλή», αναφέρει το ίδρυμα, ενώ διαπιστώνει ότι «συνειδητά αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο δύσκολες μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδρύματος, η μείωση των συντάξεων θα είναι «για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα δύσκολο εγχείρημα». Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι «περαιτέρω απώλειες βουλευτών δεν μπορούν να αποκλεισθούν», ενώ «κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού ή ακόμα και νέων εκλογών».
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πάντως -σύμφωνα με το ίδρυμα- η μοναδική ισχυρή μορφή στην πολιτική σκηνή της χώρας για την ώρα, όπως και στο κόμμα του. Ηγείται όμως στο Κοινοβούλιο μίας ισχνής πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, σημειώνει στην ανάλυσή του το ίδρυμα.
Κίνδυνος Grexit, χρεοκοπίας και… μηδενικής ανάπτυξης
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών δεν σταματούν μόνο στο πολιτικό επίπεδο αλλά προχωρούν και στην ίδια την κατάσταση της οικονομίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Standard & Poor’s, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ υπαρκτός. Σύμφωνα μάλιστα με τον οίκο, οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της χώρας. «Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί ο Frank Gill, επικεφαλής του S&P για την Ευρώπη.
«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης», επισημαίνει ο Gill.
Το σενάριο του Grexit είναι ακόμα πολύ πιθανό, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για… αργότερα, εκτιμά από τη μεριά του ο Economist, στις ετήσιες προβλέψεις του για την Ελλάδα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί. Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη». Αναφέρει ο Economist και προσθέτει:
Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για… αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Economist, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος ύφεσης, η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.
O Δήμος Χαλανδρίου χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστική την ανακοίνωση της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», η οποία εστίασε στην απαράδεκτη…
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/11/2024, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε., σύσκεψη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να συζητηθεί…
«Που είναι η Ροσανάκ Μολαέι;» είναι το hashtag κυκλοφορεί στο Ιράν μετά την εξαφάνιση της…
Με στόχο την άμεση δρομολόγηση παρεμβάσεων αποκατάστασης του χώρου στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο «Σταύρος…
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο»…
17 Νοεμβρίου 2024. 51 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ο αγώνας…