Η ιταλική Δικαιοσύνη αφήνει στο έλεος της Xylella τους ελαιώνες σε Ελλάδας & Ισπανία

0

Λόγω αντιδράσεων από αγρότες και ακτιβιστές του περιβάλλοντος, η ιταλική Δικαιοσύνη διέταξε τη διακοπή των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό ενός ξενόφερτου βακτηρίου, το οποίο σκοτώνει τα ελαιόδεντρα στην Απουλία. Η απόφαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε γειτονικές ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς η εξάπλωση της ασθένειας εκτιμάται ότι είναι «πολύ πιθανή».

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου της εισαγγελίας στο Λέτσε της νότιας Ιταλίας, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature. Στην ίδια συνέντευξη οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν επίσης ότι ξεκινούν έρευνα εναντίον εννέα επιστημόνων που εργάζονταν για την αναχαίτιση του επικίνδυνου βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Επιχείρημα για τη διακοπή των μέτρων αντιμετώπισης, τα οποία περιλαμβάνουν την καταστροφή των άρρωστων δέντρων και τον ψεκασμό με εντομοκτόνα, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούν αυτήν την κινητοποίηση.

Σύμφωνα όμως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ιταλία ήταν υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του παθογόνου παράγοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παραμένει ακόμα ασαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες κατά της Ιταλίας στις 10 Δεκεμβρίου για την αποτυχία των ιταλικών αρχών να λάβουν μέτρα έγκαιρα.

Εναντίον των επιστημόνων που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης προσέφυγαν αγρότες και ακτιβιστές που αντιδρούσαν στο ξερίζωμα και την καύση αιωνόβιων αλλά άρρωστων δέντρων. Η ανακοίνωση της εισαγγελίας έρχεται έπειτα από αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους εξαγριωμένους αγρότες.

Το Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.

Περισσότερα σε προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.