Ο διάλογος Καραμανλή-Τσίπρα στο τηλεφώνημα της 11ης Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει το περιβάλλον των δύο

0

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αποκαλύπτουν τι πραγματικά ειπώθηκε στο μεταξύ τους τηλεφώνημα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. 

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το τηλεφώνημα έγινε από τον Κώστα Καραμανλή, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανησυχούσε για την τροπή που είχαν λάβει οι εξελίξεις για την Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή και του ζήτησε να τηλεφωνήσει άμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του επισημάνει τι θα σήμαινε για τη χώρα μη συμφωνία με τους εταίρους και χρεοκοπία.

Παρά την περασμένη ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα έγινε στις 01:30 το Σάββατο 11 Ιουλίου, ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και συνομίλησαν για περίπου 20 λεπτά.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι κατανοεί πλήρως τις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του και άλλους παράγοντες, ωστόσο «όταν σε κρίνει η Ιστορία για τη λάθος απόφαση αυτά δεν θα έχουν την παραμικρή σημασία. Εσύ θα έχεις το βάρος της ευθύνης που οδήγησες τη χώρα στη χρεοκοπία. Και θα θυμάσαι ότι κάθε πρωθυπουργός έχει μία και μόνο ευκαιρία. Η δική σου είναι τώρα!»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, από την πλευρά του Μαξίμου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Η χώρα κρέμεται από μια κλωστή. Να έχεις στο μυαλό σου μόνο την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τις αποφάσεις μου τις έχω πάρει. Έτσι κι αλλιώς είναι πάντα στο μυαλό που οι Έλληνες και κυρίως οι πιο αδύναμοι. Δίνω και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες γι’ αυτούς. Δίνω μάχες από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας και προσπαθώ να βγάλω το φίδι από την τρύπα».

Όπως μετέδωσε το Mega, το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή επιβεβαίωσε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού στις 10 Ιουλίου, πριν ο Αλέξης Τσίπρας φύγει για τις Βρυξέλλες.

«Η χώρα βυθίζεται, πρέπει να κάνεις το καθήκον σου» φέρεται να είπε ο Κ. Καραμανλής στον Αλ. Τσίπρα. 

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι το γεγονός πως ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε δημοσιοποιήσει την επικοινωνία είναι δηλωτικό των προθέσεών του πως δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί για μικροπολιτικούς λόγους.

Κατά τις ίδιες πηγές, στόχος του πρώην πρωθυπουργού ήταν να αποτελέσει το τηλεφώνημά του αντίβαρο στις εισηγήσεις που υπήρχαν από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα.

Οι ίδιοι κύκλοι, σχολίαζοντας τις δηλώσεις Ρουσόπουλου για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν ότι ο πρώην υπουργός εξέφρασε προσωπικές του απόψεις.

Share.

Comments are closed.