Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ – Χρειάζονται μόνο για λίγες σχολές

0

Εισαγωγή σε κάποια τμήματα πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις είναι μία από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου.

Μιλώντας στο «Κόκκινο», ο κ. Λιάκος μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά» και πρόσθεσε: «Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι’ αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις».

«Σ’ αυτές τις λίγες σχολές θα υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας με κριτήρια, τα οποία θα διαμορφωθούν και με τη συμμετοχή των ΑΕΙ. Όλα αυτά τα κριτήρια δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Δεν θα έχουν να κάνουν με την προηγούμενη γνώση. Δεν είναι απαραίτητο, αυτός που θα πάει να σπουδάσει Ιατρική, να έχει τελειώσει πρακτικής Κατεύθυνσης Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε αυτός που θα πάει Φιλοσοφική ή στο Ιστορικό τμήμα να έχει τελειώσει Κλασικό τμήμα Σπουδών».

Αναφερόμενος στο Λύκειο, υπογράμμισε: «Το Λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα έχει τρεις βασικές και μεγάλες σφαίρες: την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, την τέχνη και τον πολιτισμό».

Ποιος πρωτομίλησε για κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων;

Για το τεχνικό μέρος της πρότασης φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε θέση είτε να προτείνουμε κάτι. Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι απόψεις του κ Λιάκου δεν είναι ούτε βόμβα, όπως διάβασα κάπου, αλλά ούτε και νέες. Οι απόψεις αυτές έχουν εκφραστεί τεκμηριωμένα το 2003-4, από τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργο Δήμου. Μάλιστα ο κ. Δήμου, τότε, είχε κάνει επιστημονική έρευνα με την οποία αποδείκνυε την ορθότητα των απόψεών του, μα δυστυχώς κανείς δεν το άκουσε, όπως πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Share.

Comments are closed.