Απειλή για έξοδο από τη συνθήκη Σέγκεν της Ελλάδας

0

Διορία μέχρι το Δεκέμβριο έχει η Ελλάδα για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, διαφορετικά θα τιμωρηθεί με αποβολή από τη ζώνη του Σένγκεν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα και αξιωματούχοι δηλώνουν εκνευρισμένοι με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται πεισματικά να δεχτεί εξωτερική βοήθεια για τον έλεγχο των συνόρων.

«Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. βλέπουν αυτή την απειλή ως το μοναδικό τρόπο να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στους συνοριακούς ελέγχους, να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ» γράφει η βρετανική εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Σε περίπτωση που η ΕΕ κάνει πράξη την απειλή της, τότε θα είναι η πρώτη φορά που χώρα αποβάλλεται από την Συνθήκη Σένγκεν από τη δημιουργία της το 1985. Αυτή η πρόκληση για την Αθήνα έρχεται την ώρα που γίνονται διευρυμένες συζητήσεις και σκέψεις για κοινούς συνοριακούς ελέγχους που θα διασφαλίσουν την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν. Η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία κοινών δυνάμεων για τον έλεγχο των συνόρων, που θα επιβαρυνθούν με την διαφύλαξη ακόμα και αν χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, αντιδράσουν».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραπονιούνται πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την οργάνωση τριών πτήσεων, που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Μόλις 159 από τους 160.000 μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει στα προβλήματα καταγραφής του στην Ελλάδα» γράφει το άρθρο. 

Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθούν σύντομα. «Ήταν δύσκολες [σ.σ. οι διαπραγματεύσεις]. Ήταν πολύ απαιτητικοί. Κάποια κράτη-μέλη είναι πολύ απαιτητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εκνευρισμένοι με την Ελλάδα εμφανίζονται και οι Γερμανοί, όπως ισχυρίζεται το εν λόγω δημοσίευμα. «Η κόκκινη γραμμή για τους Γερμανούς ήταν ότι δεν επέτρεψαν στην Frontex να πάει και να τους βοηθήσει… Οι Γερμανοί είναι έξαλλοι και για αυτό υπάρχουν άνθρωποι που συζητούν την αποβολή της Ελλάδας» δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης από της Βρυξέλλες. 

Το Λουξεμβούργο, το οποίο αυτή τη στιγμή ασκεί αυτή την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, φέρεται επίσης να έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι θα ληφθούν «άλλα μέτρα» εάν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της. 

Αναλυτές από την Ελλάδα πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένα την εφαρμογή των μέτρων, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει επιείκεια στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Alex Barker, Duncan Robinson και Kerin Hope της αγγλικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο «Greece warned EU will reimpose border controls» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.