Categories: Διάφορα

Επίθεση ρώσων χάκερ σε 3 ελληνικές τράπεζες

Σε συναγερμό βρέθηκαν τις τελευταίες ώρες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος μετά από επίθεση χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν κατάφερε να προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες.

Οι επιθέσεις στο internet banking των τριών ελληνικών τραπεζών πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη  και Παρασκευή από χάκερς, και είχαν διάρκεια περίπου 45 λεπτά. 

Οι χάκερς, ρωσικής καταγωγής υπό το όνομα με το όνομα Armada Collective και χρησιμοποιώντας το σύστημα Ddos «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και να προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Την ευθύνη για την αντιμετώπιση της επίθεσης ανέλαβε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Κυβερνοεπίθεσης, ενώ με ζήτημα ασχολούνται επίσης η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, με συνεχείς συσκέψεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βριλήσσια: Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους των Βριλησσίων. Άλλα εννέα…

7 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: 6 xρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Ποτέ ξανά!

Ο  Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, με ανάρτηση του στα social media, αναφέρθηκε στην…

10 ώρες ago

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ): Ένα νομοσχέδιο χωρίς όραμα

Η συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή…

10 ώρες ago

ΑΣΕ: Δικαστική απόφαση καταπέλτης για το ΥΠΑΙΘΑ!!

Με ανακοίνωση τη η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για την απόφαση (1510/24)…

12 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά προαύλια σχολείων και το καλοκαίρι για να παίζουν τα παιδιά

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, ανακοινώνει ότι…

13 ώρες ago

H Κάμαλα Χάρις εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών – Θα ενώσω το κόμμα, το έθνος και θα νικήσω τον Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων (τουλάχιστον 1.967) για το συνέδριο του…

15 ώρες ago