Γεγονός είναι από σήμερα το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ένα από τα κορυφαία στο είδος του. Από αύριο Κυριακή 29/11 ως το Σάββατο 5/12, οπότε θα απονεμηθούν και τα βραβεία, 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που διαγωνίζονται φέτος στο φεστιβάλ, καθώς και πολλές ακόμα που το πλαισιώνουν, θα προβληθούν στις αίθουσες του Πύργου -και όχι μόνον. Εκτός από την πρωτεύουσα της Ηλείας, την καρδιά του φεστιβάλ, 7 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν στην Πάτρα, στο Αίγιο, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι, στην Αμαλιάδα και στη Γαστούνη, πόλεις από τις οποίες δεν θα λείψουν κι άλλες προβολές ταινιών, πρόσφατων και παλαιότερων, που συμμετέχουν σε αφιερώματα εκτός διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη του φεστιβάλ συνοδεύεται με τα καλά νέα των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του υπουργείου να αγκαλιάσει τον θεσμό προχωρώντας στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.
«Οι ταινίες δεν είναι μόνο από τις αναπτυγμένες κινηματογραφικά χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία ή το Ιράν. Έχουμε και ταινίες από μικρές κινηματογραφίες, όπως από το Λεσότο -χώρα από την οποία, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ξαναπροβληθεί ταινία στην Ελλάδα- και από τη Μιανμάρ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να γνωρίζουν οι θεατές του φεστιβάλ και άγνωστες κινηματογραφίες, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον και σε άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια θεωρείται το κορυφαίο στο είδος του στην Ευρώπη. «Δεν είναι κάτι που το δηλώνουμε εμείς, αλλά ξένοι εκπρόσωποι. Πρόπερσι που ήταν εδώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, Σελίν Ραβενέλ, δήλωσε ότι είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του», σημειώνει.
Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, που καταπιάνονται με καίρια ζητήματα της εποχής, όπως ο σχολικός εκφοβισμός (μπούλινγκ) και οι κίνδυνοι του διαδικτύου, ειδικές προβολές, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, μεταδόσεις ραδιοφωνικών εκπομπών, με ευθύνη παιδιών, μέσω τοπικής συχνότητας και διαδικτύου, ακόμα και ξεναγήσεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας πλαισιώνουν το μοναδικό γεγονός του φεστιβάλ. Την ίδια στιγμή ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ελληνο-γερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;» που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση YOUNG DOGS (Γερμανία) και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ (Ελλάδα). Στο εργαστήρι, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ για την πρώτη φάση του εργαστηρίου, που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ.
Παράλληλα, λειτουργεί και ο ιδιαίτερα δημοφιλής θεσμός Camera Zizanio, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου. Στη 15η διοργάνωσή της θα προβληθούν -και θα διαγωνιστούν- περισσότερες από 200 ταινίες νέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και από όλο τον κόσμο, ενώ η προσέλευση των συντελεστών τους στον Πύργο αναμένεται μαζικότερη από άλλες χρονιές. «Είναι ένα φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, με ανεξάρτητη δομή κατά κάποιο τρόπο, στο οποίο προβάλλονται ταινίες που έχουν κάνει παιδιά είτε μέσα από ατομικές πρωτοβουλίες είτε στο σχολείο τους είτε σε κάποιο πολιτιστικό κέντρο ή κινηματογραφική ομάδα. Δεκάδες παιδιά από ευρωπαϊκές χώρες έρχονται με τις ταινίες τους, αλλά και με τη φυσική τους παρουσία στον Πύργο. Συνολικά το ενδιαφέρον για το φεστιβάλ είναι μεγάλο. Έρχονται σκηνοθέτες από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Ιράν, τη Ρωσία, όχι μόνο από την Ευρώπη», τονίζει ο κ. Σπύρου.
Όσο για τις ελληνικές συμμετοχές, δεν λείπουν από το διαγωνιστικό τμήμα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή στο κινηματογραφικό αυτό είδος είναι ακόμα πολύ φτωχή. Συγκεκριμένα, στο Διεθνές Διαγωνιστικό KIDS & DOCS (παιδιά και ντοκιμαντέρ) συμμετέχουν οι ταινίες «Fragile» (2014, 12΄) της Μαρίας Λεωνίδα και «Παλίρροιες – Το παραμύθι της θάλασσας» (2014, 11′) της Σταυριάννας Λίτσα, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους η ελληνο-φινλανδική παραγωγή «Περιπέτεια Στο Αιγαίο» (2014, 86′) του Ταάβι Βάρτια και στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους οι ταινίες «Μια Ξύλινη Φλογέρα» (2015, 12′) του Παναγιώτη Κράββαρη και «Προσευχή» (2014, 20′) του Θανάση Νεοφώτιστου, με θέμα το μπούλινγκ, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι προβολές, που θα ξεκινήσουν την Κυριακή 29/11 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, ανοίγουν με τον «Λαβύρινθο» του Βέλγου Douglas Boswell, ταινία που θίγει τη σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου, ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα.
Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν, ενώ οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 15ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στον κινηματογράφο Αλκυονίδα στην Αθήνα.
Μετά τις χθεσινές, ραγδαίες εξελίξεις και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά,…
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εξέλιξη βρίσκεται…
Σε μια ακόμα ακραία τοποθέτηση η Αφροδίτη Λατινοπούλου με βίντεο στα social media, ζητά με προκλητικό τρόπο…
Με την άνοδό του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 η χώρα μας, και μαζί της…
Η κυβέρνηση που δομεί γύρω του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και αναλύσεων από ειδικούς…
Γνώμη μου ακλόνητη. Οι εκπαιδευτικοί ασκούμε το καλύτερο, το πιο όμορφο επάγγελμα. Και βέβαια αναφερόμαστε…