Ελιγμός Τσίπρα και συμβούλιο αρχηγών για να διασφαλίσει την πλειοψηφία

0

«Γέφυρες» συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επώδυνης μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό, που φέρνει σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. 

Η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όπως σας είχαμε ενημερώσει από τη Δευτέρα 23/11/2015, μαρτυρά την πρόθεσή του να καταστήσει «συνυπεύθυνα» τα κόμματα και έχει πολλαπλούς αποδέκτες και σαφή στόχευση.

Ωστόσο, στο τραπέζι της συζήτησης εκτός του Ασφαλιστικού και του προσφυγικού θα πέσει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης

Τριπλή η στόχευση της κυβέρνησης

  1. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος από τα μέτρα που εισηγείται και ταυτόχρονα να αναγκάσει τις δυνάμεις της  αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν η όποια πρόταση, είναι αντίθετη από αυτήν της κυβερνητικής. Όπως εξηγούν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού «τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κι αυτά», τονίζοντας ότι «μπορούμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία για να τα πάμε καλύτερα στο ασφαλιστικό».
  2. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει παράλληλα να προτάξει και να επικοινωνήσει το επιχείρημα ότι «το ασφαλιστικό είναι μια μεταρρύθμιση μακράς πνοής», εξηγώντας έτσι ότι θα μπορούσε να υπάρξει κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές.
  3. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας ανεβάζει… στροφές για να θέσει σε εγρήγορση και τους δικούς του βουλευτές. Η μειωμένη κοινοβουλευτική ισχύς έχει εδραιώσει το αίσθημα της ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, η ηγεσία επιθυμεί να στείλει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το μήνυμα ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και πρέπει να «βάλουν πλάτη» ενόψει της πρώτης αξιολόγησης που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Κλείνουν εκκρεμότητες

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει Ασφαλιστικό και δεύτερο πακέτο μέτρων να ψηφίζεται ως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε με το ξεκίνημα του νέου χρόνου να μην υπάρχουν για το Μαξίμου τρύπες και ανοιχτά θέματα και βέβαια το… άγχος για νέες ψηφοφορίες.

Share.

Comments are closed.