Νέο ασφαλιστικό: Οι τελικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις – Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

0

Το νέο ασφαλιστικό, που προωθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος η κυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά» προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του στις αρχές του 2016 φέρνει μαζί του ανατροπές για το σύνολο των ανυπεράσπιστων συνταξιούχων του τόπου μας.

Με βάση αυτό, οι νέες συντάξεις θα είναι πολύ κοντά στα όρια των σημερινών συντάξεων του ΙΚΑ, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξη που έπαιρναν μειώνεται κατακόρυφα.

Αναλυτικά και όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό όλες οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το ΙΚΑ καθώς έπειτα από ομόφωνη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής, όλα τα Ταμεία θα ενοποιηθούν κάτω από αυτό.

Σε ότι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτός θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών που είχε μισθό 1.800 ευρώ, και παίρνει σήμερα τελικό ποσό μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα πάρει 693 ευρώ που είναι η σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης, και 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη, δηλαδή τελικό ποσό 1.077 ευρώ, και μείωση 8,8%.

Οι μειώσεις ανά Ταμείο

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξής τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ θα έχουν μειώσεις από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%.

Εθνική σύνταξη υπό όρους

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.

Καταργείται το ΕΚΑΣ -Μειώσεις και στο εφάπαξ

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ αυτό θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει παράλληλη μείωση από 10% έως και 20% στα σημερινά ποσά των εφάπαξ.

Share.

Comments are closed.