Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς και τις ενώσεις οίνου για το φόρος στο κρασί

0

Άνω κάτω είναι τα τελευταία 24ωρα ο κλάδος των αμπελοοινικών προϊόντων της χώρας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο ύψους 40 λεπτών ανά φιάλη του ενός λίτρου ως ένα από τα βασικά ισοδύναμα για την αναστολή της φορολόγησης με 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, παραγωγοί και ενώσεις οίνου που μιλούν στο NEWS 247 κάνουν λόγο για χαριστική βολή στο ελληνικό κρασί και τις χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, με την αγανάκτηση του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) να ξεχειλίζει λέγοντας ότι πρόκειται για “νοσηρούς εγκεφάλους”. 

Μάλιστα, ο κ. Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών υπενθυμίζει ότι καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλλει  ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους όπως προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι με την επιβολή του φόρου θα διαταραχθεί η ισορροπία του κλάδου που απασχολεί 200.000 οικογένειες και θα μηδενιστούν οι εξαγωγές

“Ο φόρος με 40 λεπτά στο λίτρο υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των σταφυλιών σε πολλές από τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα ισούται με τη μέση τιμή διάθεσης των κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η εφαρμογή μιας τόσο ψηλής φορολογίας αλυσιδωτά θα καταστήσει τις  οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες  και θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων παραγωγών πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια” τονίζει ο κ. Ι.Βογιατζής και καλεί τον υπουργό να σταματήσει κάθε προσπάθεια διάλυσης του τομέα, της ταυτότητας και της σημασίας του οίνου, η οποία είναι πολύτιμη για την ελληνική οικονομία και  άρρηκτος δεσμός με τον πολιτισμό και την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας”. 

Από την πλευρά της η Κεντρική  Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.) σημειώνει ότι η επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί όπως στα αλκοολούχα ποτά, ήταν ανέκαθεν απαίτηση και επιδίωξη κέντρων εξωελληνικών συμφερόντων και ενώ θα έπρεπε ο γεωργικός τομέας της χώρας να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, γίνεται υποκείμενο απερίσκεπτης φορολόγησης στο πλαίσιο λήψης ισοδύναμων μέτρων.

“Οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών θα μειωθούν δραματικά λαμβανομένου υπ’ όψιν του αδυσώπητου ανταγωνισμού τιμών που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες του κλάδου για εξωστρεφή ανάπτυξη των προϊόντων του” αναφέρουν τα μέλη του Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε, και κατηγορούν για άγνοια το υπουργείο Οικονομικών, “το οποίο θυσιάζει ένα ολόκληρο κλάδο στο βωμό των ισοδυνάμων μέτρων, καταδικάζοντας σε ένδεια 200.000 οικογένειες αμπελουργών οι οποίες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

“Σκοτώνουν ένα ακόμη ελληνικό προϊόν”, λέει παράλληλα, στο NEWS 247 ο γενικός διευθυντής του Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. κ. Παρασκευάς Καρδοπάτης ο οποίος σήμερα το πρωί μαζί με άλλα μέλη της Ένωσης βρέθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να ενημερώσουν τους βουλευτές. “Έδειξαν κατανόηση και το κλίμα ήταν ευνοϊκό. Όμως φάνηκε να μην γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου και κάναμε μια προσπάθεια να καταδείξουμε ότι οποιαδήποτε φορολόγηση θα επιφέρει πενιχρά έσοδα στο κράτος”. Την ίδια στιγμή -όπως ο ίδιος αναφέρει- θα συρρικνωθεί ανεπανόρθωτα ο χώρος και θα εγκαταλειφθούν τεράστιες εκτάσεις.  Τελικά πόσο δύσκολο είναι να φορολογήσουν ένα εισαγόμενο προϊόν αφήνοντας τα ελληνικά να ζήσουν” αναρωτήθηκε.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner