Γιατί οι τζιχαντιστές επέλεξαν την αίθουσα Μπατακλάν

0

Στο κέντρο διασκέδασης Μπατακλάν, από την τρομοκρατική επίθεση είχαμε πάνω από 80 νεκρούς και τούτο γιατί το Μπατακλάν ήταν γεμάτο, την Παρασκευή το βράδυ, όταν ξεκίνησε η επίθεση. Το αμερικάνικο ροκ γκρουπ  Eagles of Death Metal είχε ξεκινήσει τρία τέταρτα νωρίτερα τη συναυλία και τότε 4 οπλισμένοι άντρες μπήκαν στην αίθουσα και άνοιξαν πυρ εναντίον των θεατών. Τα αποτελέσματα γνωστά

Την επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς σφαγής ένα ερώτημα τίθεται: γιατί οι τρομοκράτες επέλεξαν το Μπατακλάν;

Οι εκδηλώσεις του Μπατακλάν

Σύμφωνα με το γαλλικό Le Point, αυτή η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Ήδη το 2007 και το 2008, η αίθουσα συναυλιών η οποία βρίσκεται στο μπουλβάρ Βολτέρ, στην καρδιά του Παρισιού, είχε δεχθεί απειλές από ριζοσπάστες τζιχαντιστές. Οι οποίοι έδιναν τον εξής λόγο:

«Εκεί γίνονται συχνά εκδηλώσεις και συνέδρια εβραϊκών οργανώσεων, ειδικότερα της ‘Magav’, μιας μονάδας συνοριοφυλάκων που υπάγεται στην αστυνομία του Ισραήλ», είχαν αναφέρει.

Επίσης το Le Point θυμίζει, ότι η αίθουσα συναυλιών είχε γίνει ανοιχτά στόχος το 2011 από τα μέλη του Jaish al-Islam, του «Στρατού του Ισλάμ», ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Κάιρο, τον Φεβρουάριο του 2009, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε μια γαλλίδα φοιτήτρια.

Δεν τους άρεσε η μουσική

Το είδος της συναυλίας ίσως είναι ένας άλλος λόγος της επιλογής του Μπατακλάν. Το ροκ γκρουπ κατάγεται από την Καλιφόρνια και έχει «σκοτεινή και αισθησιακή μουσική», όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde. Εξάλλου, το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις έγραψε ότι «οι τοποθεσίες επελέγησαν προσεκτικά, όπως το Μπατακλάν όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ειδωλολάτρες σε μια γιορτή ανωμαλίας».

Η γαλλική εφημερίδα 20 minutes θυμίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε προειδοποιηθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ως στόχο μια αίθουσα συναυλιών. Ένας Γάλλος που είχε συλληφθεί την ίδια περίοδο είχε αναγνωρίσει, κατά την κράτησή του, ότι ένας παραγγελιοδόχος από την Συρία του είχε ζητήσει να χτυπήσει μία ή περισσότερες αίθουσες συναυλιών.

Τέλος, η ίδια η αίθουσα, μικρού μεγέθους και 1.500 θέσεων, μπορεί να εξηγήσει την επιλογή των τρομοκρατών. Δεν διαθέτει ιδιαίτερες εξόδους κινδύνου ούτε τρόπους εξόδου. Ο Julien Pearce, δημοσιογράφος στο Europe 1 , ο οποίος ήταν παρών όταν έγινε η επίθεση, πιστεύει ότι οι τρομοκράτες «γνώριζαν το μέρος».

«Έφτασαν από πίσω από τη σκηνή, και είχαν απέναντι ένα πολυάριθμο κοινό το οποίο δεν είχε καμία διέξοδο, εκτός κι αν ανέβαινε πάνω στη σκηνή για να φύγει από πίσω. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει φυσικά γιατί υπήρχαν κάγκελα που εμπόδιζαν να ανέβεις στη σκηνή. Έπρεπε να πηδήξεις τα κάγκελα, αλλά τότε δεν είχες σωτηρία γιατί έπεφτες πάνω στους τρομοκράτες».

Share.

Comments are closed.