Ποιος κρύβεται πίσω από την ηγετική φυσιογνωμία των Σκουριών Τόλη Παπαγεωργίου;

0

Ποια είναι η ηγετική φυσιογνωμία πίσω από τις αντιδράσεις στις Σκουριές και τις πολλαπλές – πολλές φορές σχεδόν δολοφονικές – επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στα μεταλλεία και εναντίον των εργοταξίων; Με εμπλοκή στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, ακροδεξιό παρελθόν και κολλητούς επιχειρηματίες; Και κυρίως ποιος βρίσκεται πίσω του και ποιος χρηματοδοτεί το πολυδάπανο κίνημά του;
Με ακροδεξιό παρελθόν ο Τόλης Παπαγεωργίου, αφού ήταν μέλος της νεολαίας της ΕΚΟΦ, βρέθηκε σήμερα να συνεργάζεται με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αντιεξουσιαστές ως επικεφαλής, ιδρυτής αλλά και η ψυχή του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Είναι άλλωστε και ο κάτοχος του ομώνυμου blog που αποτελεί και το κοράνι εκείνων που αντιδρούν στην περιοχή.

Είναι ο κ. Παπαγεωργίου ένας απλός κάτοικος της περιοχής και οικολόγος ακτιβιστής; Τα στοιχεία δείχνουν πως ο ίδιος είναι και πολλά άλλα και συνθέτουν ένα πολύ σκοτεινό και αμφιλεγόμενο προφίλ με πολύ συγκεκριμένα ερωτηματικά για το ποιος τον στηρίζει οικονομικά.

Ο ίδιος είναι πολιτικός μηχανικός ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή πλουσιοπάροχα, αφού ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια απέκτησε χαρακτηριστικά μεγαλοαστού με αγώνες ράλι και ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης, κιθάρα, ταξίδια, συναυλίες και λίγο αργότερα έγινε και κάτοχος μεγάλου ιστιοφόρου.

Ο αριστοκράτης Παπαγεωργίου ήταν και μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης στα νεανικά του χρόνια ενώ στην πορεία δραστηριοποιήθηκε και έντονα στα πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία στο πλευρό του το 2006 ως δημοτικός σύμβουλος. Πώς ο ίδιος άνθρωπος σήμερα συνεργάζεται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο με σημαία την αντίσταση κατά των μεταλλευτικών και βιομηχανικών εργασιών στην περιοχή;

Η ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού, ηγήθηκε για μεγάλο διάστημα δημοτικής παράταξης που άλλαζε διαρκώς πολιτικούς χώρους, αναλόγως τις τάσεις που επικρατούσαν κάθε φορά και κρατούσε μόνο τη σημαία κατά των μεταλλείων.
Καμία ιδεολογία δηλαδή. Μάλιστα τέσσερα χρόνια μετά το 2006 συνεργάστηκε και με τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο, κ. Βλαχόπουλο, ο οποίος κατέβαινε επί 12 χρόνια με το ΠΑΣΟΚ!. Ωστόσο τότε δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Όλα αυτά τα χρόνια η μόνη του επαγγελματική δραστηριότητα εντοπίζεται σε μία εταιρία που ίδρυσε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον αδερφό του και απασχολούνταν με ανέγερση πολυτελών κατοικιών. Είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς σήμερα πώς βρίσκει όλα αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για την «κινηματική» του δράση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα προέρχονται από τη δουλειά που έκανε πριν από 17 χρόνια, αφού την τελευταία 17ετία έχει αφιερωθεί στο κίνημα κατά των μεταλλείων. Απάντηση που μάλλον δεν πείθει κανέναν.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν λαμβάνει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον σχεδόν αδελφικό του φίλο, επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι ότι ήταν με εκείνου το ελικόπτερο που πέταξε πάνω από την περιοχή του Στρατωνίου και τράβηξε τις αεροφωτογραφίες. Μάλιστα τότε δεν είχαν επιλέξει μία τυχαία ημέρα για να το κάνουν αλλά αμέσως μετά από μεγάλη καταιγίδα που προκάλεσε τη μετακίνηση φερτών υλών και λάσπης μέσα στη θάλασσα. Αυτές τις φωτογραφίες χρησιμοποίησε τότε για να δικαιολογήσει μία «τοξική βόμβα» για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Μακάρι όμως τα ψέματα και τα δήθεν στοιχεία για τοξικές βόμβες στο Στρατώνι, που αργότερα που επιβεβαιώθηκαν τα περιβαλλοντικά μέτρα απλώς προσανατολίστηκε σε άλλες περιοχές να ήταν η μόνη σκιώδης πτυχή του κ. Παπαγεωργίου.

Είναι γεγονός ότι τα πρόσωπα που ηγούνταν στα τοπικά κινήματα των περιοχών με μεταλλευτικές εργασίες πάντα άλλαζαν. Ωστόσο σταθερά πίσω τους ή δίπλα τους βρισκόταν ο κ. Παπαγεωργίου. Ο Χρήστος Μήτσιου από την Ολυμπιάδα, ο Παύλος Τομέ και ο Δημήτρης Λουζικιώτης από Στρατονίκη καθώς και ο Λάζαρος Τόσκας από τη Μεγάλη Παναγία. (Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια για την ανάδειξη της Μεγάλης Παναγίας σε αντιμεταλλευτικό προπύργιο), ήταν μόνο κάποιοι που βρέθηκαν ως «υπασπιστές» δίπλα ή μπροστά από την ψυχή του antigold κ. Παπαγεωργίου.

Πάντως ο κ. Παπαγεωργίου δεν ήταν πάντα στο «πλευρό των κατοίκων», αφού είχε εμπλοκή και στο σκάνδαλο Βατοπεδίου (!!!), όπου ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρίας «ΚΤΗΣΗ Α.Ε.» με εγκέφαλο μοναχό από τη Μονή Εμμαούς. Τότε ο κ. Παπαγεωργίου ήταν υπέρ των «επενδύσεων» στην Ουρανούπολη που δρούσαν κατά των ιδιοκτησιών των κατοίκων.

Στα διάφορα antigold κινήματα ήταν που ο άνθρωπος με τα μηδενικά – τουλάχιστον όσον αφορά νόμιμα και καθαρά – έσοδα αλλά τα τεράστια έξοδα εξαπέλυε απίστευτες δηλώσεις και απειλές σπέρνοντας τη βία και το διχασμό σε βαθμό που θα έπρεπε να έχει επέμβει εισαγγελέας.
Λίγα μόνο παραδείγματα αποτελούν δηλώσεις του όπως «στη Χαλκιδική δε λογαριάζουμε αν θα σκοτωθούν παιδιά, αν θα σπάσουν κεφάλια, αν θα πάμε φυλακή», από τις Σάππες το Σεπτέμβριο του 2012 ή άλλα συχνά συνθήματα όπως «Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.», «Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του, οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση.», «Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.».

Και φαίνεται ότι παρενέβει εισαγγελέας αφού ο κ. Παπαγεωργίου έχει καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου ούτε μία, ούτε δύο αλλά 124 φορές!!! Και αναρωτιόμαστε ξανά, όλα αυτά τα έξοδα, για το κίνημα, τους δικηγόρους, το βιοπορισμό εκείνου και της συζύγου του τα καλύπτει ο κ. Παπαγεωργίου με τα έσοδά από κάποιες δουλειές που έκανε πριν 17 χρόνια; Μάλλον όχι. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν σοβαρά οικονομικά συμφέροντα στο να φύγει η επένδυση από την περιοχή. Και οπωσδήποτε χρειάζονται έναν μπροστάρη, κάποιον να κάνει τη βρώμικη δουλειά.

Αναδημοσίευση από το http://www.rizopoulospost.com/

Share.

Comments are closed.