Daily Mail: Η θάλασσα ξεβράζει διαρκώς πτώματα στη Λέσβο

0

Η «παλίρροια του θανάτου» συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα στις βραχώδεις ακτές της Λέσβου που έχουν μετατραπεί στις τελευταίες κατοικίες ανάπαυσης των ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

ε αυτά τα λόγια, η Daily Mail προλογίζει το ρεπορτάζ της από το σημείο από όπου το τελευταίο διάστημα προκύπτουν οι πιο δραματικές ειδήσεις.

Δημοσιεύοντας μία σειρά φωτογραφιών, τις οποίες δημοσιεύουμε, που αποδεικνύουν το δράμα των προσφύγων και αποτυπώνουν το τεράστιο μέγεθος της τραγωδίας. Άνθρωποι νεκροί έχουν ξεβραστεί στις ακτές του νησιού ανάμεσα σε συντρίμμια από βάρκες που ναυάγησαν και σωσίβια.

Παράλληλα όμως φέρνει στην επιφάνεια μία ακόμα πτυχή παρουσιάζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ντόπιοι να μην χαθούν άλλες ζωές. Μιλώντας ψαράδες, μεταφέρει τις εμπειρίες τους από όσα ζουν το τελευταίο διάστημα και ταυτόχρονα αποκαλύπτει έναν από τους μεγαλύτερους  φόβους τους, να πιαστούν στα δίχτυα τους πτώματα μεταναστών και προσφύγων.

«Φοβόμαστε να βγούμε στη θάλασσα μήπως και βρούμε πτώματα παιδιών ή πέσουμε πάνω σε οπλισμένους διακινητές», λέει στο βρετανικό Μέσο ο Χρήστος Δήμος από τον Μόλυβο. Όπως σημειώνει η Daily Mail, η ακτοφυλακή διαθέτει μόνο δύο σκάφη και για αυτό το λόγο πολλές φορές βασίζεται στην προθυμία των ψαράδων να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Όταν βλέπεις μία βάρκα να βουλιάζει με παιδιά πάνω, δεν μπορείς να αναστατωθείς… πρέπει να δράσεις», λέει ο ίδιος ψαράς.

Η Daily Mail, όμως στέκεται ιδιαίτερα και στο τραγικό ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. «Δεν είχα ξαναδεί τέτοια τραγωδία», λέει ο κ. Κατακουζηνός. «Ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να πνιγούν», σημειώνει.

Η προσφυγική κρίση όμως έρχεται για τους ψαράδες όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας με τα καύσιμα να είναι πιο ακριβά και το εισόδημά τους πιο χαμηλό.

Πλέον η ανησυχία των ψαράδων της περιοχής έχει να κάνει και με τον όγκο των υπολειμμάτων που έχουν αφήσει πίσω οι βυθισμένες βάρκες των προσφύγων. «Η βενζίνη και τα συντρίμμια διαρρέουν στα βάθη της θάλασσας και ρυπαίνουν σημαντικά τα αλιευτικά ύδατα. Ίσως σε μερικά χρόνια να έχουμε καταστρέψει όλη τη θαλάσσια ζωή και να πρέπει να αναζητήσουμε αλλού δουλειά», λέει ο κ. Κατακουζηνός, ενώ όπως τονίζει ο πρώτος ψαράς τα δίχτυα τους πλέον χαλάνε από τα ξύλα και τα πλαστικά από τις βάρκες που έχουν βυθιστεί.

Τέλος, οι ψαράδες της Λέσβου κατηγορούν και τους διακινητές οι οποίοι όπως λένε στοιβάζουν οικογένειες προσφύγων σε βάρκες ακόμα και όταν τα κύματα είναι δύο μέτρα. «Στέλνουν τους μετανάστες χωρίς νοιάζονται για την τύχη τους. Για πόσο καιρό θα τους επιτρέπεται να  ξεφεύγουν», αναρωτιέται ο κ. Κατακουζηνός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Daily Mail με τίτλο «Stark photographs show the tide of death washing up on the shores of Lesbos as local fishermen say they dread what they will find in their nets» στα αγγλικά πατώντας  ΕΔΩ και δείτε τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας.

Βίντεο 1

Βίντεο 2

Βίντεο 3

Share.

Comments are closed.