Διαφωνούν Αθήνα-δανειστές γι’ αυτό ανεβλήθη η επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

0

Πέντε είναι τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης-δανειστών που καθιστούν δραματική την «διαπραγμάτευση». Είναι ενδεικτικό ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ εν αναμονή του αποτελέσματος της τηλεδιάσκεψης Σταθάκη-κουαρτέτου η οποία εξελίσσεται σε μαραθώνια αφού βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 18:00.

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η αναβολή της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα του κ. Γιούνκερ και όχι σε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά καθώς δεν έχει αρθεί η διαφωνία Αθήνας-δανειστών είναι τα εξής:

  1. Οι 100 δόσεις: Οι δανειστές ζητούν να τίθενται εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες έστω και με μια μέρα καθυστέρηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους. 
  2. Τα γενόσημα φάρμακα: Το κουαρτέτο ζητά μεγαλύτερη απελευθέρωση και λιγότερη προστασία των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.
  3. Τα «κόκκινα» δάνεια:Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Γ. Σταθάκης προσήλθε στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με νέα πρόταση, στην οποία η κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει υποχώρηση σε δύο σημεία ως προς τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς: Μέχρι τώρα επέμενε να παραμείνουν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και πλέον «ρίχνει» το πλαφόν στις 32.000 ευρώ. Επίσης θέτει υπό διαβούλευση την υποχώρηση στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου: Από τις 200.000 ευρώ τώρα προτείνει τις 180.000 ευρώ αξία. Η πλευρά των Θεσμών φέρεται να επιμένει στα όρια των 8.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη και μέχρι 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
  4. Το αγγελιόσημο
  5. Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο στη επιβολή τέλους 5 λεπτών σε στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, χωρίς να είναι σαφές αν αφορά μόνο το ΚΙΝΟ.

Όλα αυτά συζητούνται στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6, ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αν διαπιστωθεί αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη αυτή, θα υπάρξει νέος γύρος επαφών του Πρωθυπουργού με το ανώτατο πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών, εντός του Σαββατοκύριακου.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έκλιναν προς την ακύρωση της τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι, τελικώς αποφασίστηκε να γίνει ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λύση. Η τηλεδιάσκεψη είναι εφ’ όλης της ύλης, ωστόσο έμφαση θα δοθεί στα «κόκκινα» δάνεια αφού παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία.

Από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απαίτηση των δανειστών να πέσει πολύ χαμηλά ο πήχης στα εισοδηματικά όρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν εκτός προστατευτικής ομπρέλας δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Από την έκβαση της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης, θα κριθεί αν θα χρειαστεί να γίνει και άλλη μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Πάντως, αν παραμείνει το αδιέξοδο, όπως σήμερα, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup  της Δευτέρας όπου θα κριθεί η τύχη της δόσης των 2 δισ. Ευρώ με το θέμα των κόκκινων δανείων ανοιχτό. Αγνωστο παραμένει αν το θέμα αυτό των κόκκινων δανείων μαζί με αυτό των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση μπορούν να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για τη δόση του 1 δισ. που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Κομισιόν: Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος.

Αυτό δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των Θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη-μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.

Στάση αναμονής από την Γερμανία

Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euro Working Group για την Ελλάδα. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Share.

Comments are closed.